Select Your Language

Browse this website in:
АКТИВНОСТИ ОМС ЛИВНО ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 31 мај 2013 18:16

ОСУДА ИНЦИДЕНТА НА ПРОСТОРУ ИЗЛЕТИШТА ЦАРЕВ ДОЛАЦ

Osuda incidenta na prostoru izletišta Carev Dolac

Одбор за међурелигијску сарадњу у Ливну, овим путем оштро осуђује понашање појединаца који су на подручју излетишта Царев Долац дана 16. 6. 2013. године, оштетили припремљени терен за спортске активности на којем су требали бити ученици мектебске наставе у организацији Меџлиса ИЗ-е Ливно. На терену је пронађен знак са словом „У“ чиме се пропагирају идеје које нарушавају међуљудске односе. Сматрамо да се оваквим појавама мора стати у крај и позивамо надлежне институције да пронађу и казне починитеље истог.

Отац Жељко Ђурица, предсједник ОМС Ливно
Фра Ивица Бакетарић, члан ОМС Ливно
Един еф. Јашаревић, члан ОМС Ливно


ПРОМОЦИЈА РАДА И ФОРМИРАЊА ОДБОРА ЗА МЕЂУРЕЛИГИЈСКУ САРАДЊУ У ЛИВНУ

ВИДЕО:http://www.relax-livno.com/VIDEO/video.htm

У среду 29. маја 2013. године је уприличена свечаност поводом промоције рада и формирања  Одбора за међурелигијску сaрадњу у Ливну.

Функција предсједавајућег Одбора Међурелигијског вијећа је ротирајућа и први предсједавајући на годину дана је ливањски парох Жељко Ђурица.

Поред вјерских представника Одбор окупља групу младих, жена и групу сaрадника. Премда тек промовисан Одбор је већ реализовао двије активности, акцију чишћења и уређења зелених површина уз Дјечји вртић „Пчелице". те посјету вјерским објектима града Ливна.

Овом приликом отац Жељко Ђурица је измеђуосталог рекао:

"... Ја бих овдје истакао да се изградњом међурелигијског дијалога не заговара и не потиче некакво заједничко исповједање вјере и спајање у једно; већ само и изричито упознавање и разбијање предрасуда о другима и другачијима и потицање на чињење добра према свима, у свим приликама и на свим мјестима.

За мене лично међурелигијски дијалог и сарадња пружа могућност практичног примјењивања онога што налаже вјера. Јер, ако не видимо једног вјерујућег човјека да практично исповиједа своју вјеру, он од околине у којој се налази и није цијењен и признат као истински и прави вјерник.

На једном мјесту у Светом Писму пише: "Вјера без добрих дјела је мртва". Претпостављам да свима у закону стоји заповијест да се чини добро свима и у свим приликама.

Да би мало јасније ове моје ријечи биле прочитаћу вам причу из Светог Писма о Милостивом Самарјанину:

"Човек неки силажаше из Јерусалима у Јерихон, и западе међу разбојнике, и ови га свукоше и ране му зададоше, па одоше, а њега полумртва оставише. Случајно пак силажаше оним путем неки свештеник, погледа га и прође. А тако и левит, кад је био на оном месту, приступивши, и видевши га прође. А Самарјанин неки путујући дође до њега, па кад га виде сажали му се; и приступивши зави му ране и зали уљем и вином; и посадивши га на своје кљусе доведе га у гостионицу, и постара се око њега. И сутрадан полазећи извади два динара те даде гостионичару, и рече му: "Побрини се за њега, а што више потрошиш ја ћу ти платити кад се вратим". (Лк.10,25-37).

Шта мислите, дакле, који је од оне тројице био ближњи ономе што беше запао међу разбојнике? Наравно, Онај који му милост учини.

Вођење међурелигијског дијалога и сарадња између вјерских заједница пружа могућност да се некада добро заједнички изврши и уради..."

Foto: Svečanost povodom promocije rada i formiranja livanjskog Odbora za međureligijsku suradnju

 

АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА У ЛИВНУ

У уторак, 28. маја, чланови Одбора за међурелигијску сарадњу Ливно су организовали акцију чишћења. Чланови Одбора, су своје слободно вријеме посветили уређењу зелене површине уз дјечји вртић „Пчелица". Идеја ове активности је потекла од чланова Одбора, који су и сами обукли рукавице и очистили дио града и на тај начин дали добар примјер својим суграђанима како се у мало времена град може учинити љепшим, али и примјер како међурелигијски дијалог може бити користан за локалну заједницу и друштво. Вјерски лидери, жене и млади, укупно 17 чланова Одбора, су у добром расположењу радили неколико сати и подарили љепшу слику града својим комшијама.

Livno akcija 2

Livno akcija 1

ПОСЈЕТА ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА У ЛИВНУ

Одбор за међурелигијску сaрадњу Ливно је имплементирао своју прву активност у склопу пројекта Изградње грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог. У четвртак, 23. маја чланови Одбора отац Жељко Ђурица, предсједник Одбора, фра Ивица Бакетарић, члан и Един еф. Јашаревић, члан, су организовали посјету вјерским објектима града Ливна. Група од 53 вјерника исламске православне и католичке заједнице, је прво посјетила Фрањевачки самостан Горица гдје им је добродошлицу пожелио фра Мирослав Иштук, гвардијан самостана, те им представио историјат самостана, као и тренутне активности фрањеваца.

Група је такође посјетила музеј при самостану који је представио управник музеја Јосип Гело. Слиједећа одредиште је била Српска православна црква Успења Пресвете Богородице гдје је отац Жељко Ђурица свим присутним представио цркву, историјат цркве саграђене 1859. као и неке од главних дијелова цркве. Отац Жељко је говорио и о обичајима православних, те о начину молитве. Дружење се наставило кроз многобројна питања посјетилаца везаних за литургију, те сличности и разлике са другим традицијама и обичајима.

Свој обилазак чланови Одбора су завршили посјетом џамији Хаџи Ахмеда Дукатара. Прије разговора са главним имамом, Џевадом еф. Хаџићем, посјетиоцима се представио дјечји хор који је отпјевао неколико илахија, духовних исламских пјесма.

Циљ ове активности је био да се чланови новооснованог Одбора међусобно упознају, али и уче о другим религијама и обичајима људи с којима живе. Чланови Одбора су били задовољни организованим посјетама, а како је отац Жељко истакао оваквих предавања би требало бити више јер вјерници желе слушати о обичајима како своје, тако и других религија.

Livno posjeta KC

Livno posjeta SPC

Livno posjeta IZ

 

ПРВА ФАЗА ЕДУКАТИВНИХ СЕМИНАРА ЗА ОДБОРЕ ЗА МЕЂУРЕЛИГИЈСКУ САРАДЊУ

У Добоју је од 11. до 13. 05. одржана прва фаза едукативних семинара за вјерске службенике, њихове асистенте, жене и младе из новооснованих Одбора за међурелигијску сарадњу из Добоја, Ливна и Зенице. Судионици овог семинара су имали прилику добити основне информације о основама вјеровања муслимана, православних, католика и Јевреја. О основама Ислама је говорио мр. Мевлудин Диздаревић, о основама православног хришћанства говорио је Доц. др. Владислав Топаловић, о основама римокатоличанства говорио је др. Марио Бернадић, док је о основама јудаизма говорио Игор Кожемјакин.

Групи жена вјерница из Одбора за међурелигијску сарадњу исту тему су приближиле мр. Зехра Алиспахић која је говорила о основама Ислама, Александра Радојчић-Срдановић је говорила о основама православног хришћанства док је римокатоличанство публици приближила Теа Вуглец. О основама јудаизма говорио је Игор Кожемјакин.

Након сваког предавања је отварана дискусија гдје су судионици могли постављати додатна питања и тако се што боље упознати са вјеровањима других и другачијих. Поред предавања су организоване посјете вјерским објектима у Добоју, граду домаћину који красе објекти све четири вјерске заједнице. Ту су вјерски службеници говорили о вјерским објектима, њиховој вишеструкој намјени и обредословљу.

Млади из ова три Одбора су под водством младих Међурелигијског вијећа у БиХ, групе Сви заједно прошли радионице за тимски рад и стратешко планирање за наредни период.

Сваки од Одбора за међурелигијску сарадњу је испланирао мале пројекте који ће у периоду између 2 едукативне фазе имплементирати у својој локалној заједници што ће допринијети бољој сарадњи вјерских заједница али што је још важније, вјерника који ту живе. Пројекти су представљени свим учесницима едукативног семинара.

dsc 0693

dsc 0779

dsc 0961

dsc 1097

извор: http://www.mrv.ba/

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM