Select Your Language

Browse this website in:
ВАСКРС У ЛИЈЕВАЊСКОЈ ПАРОХИЈИ 2013. ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 08 мај 2013 21:55

 

Дани страсне седмице као и сам празник Васкрсења Христовог, најрадоснијег хришћанског празника, обиљежени су богослужењима и окупљањем вјерног народа у парохијама Лијевањској, Губинској, Врбичкој и Црнолушкој.

На Велики Петак, у Ливну је служено вечерње богослужење са изношењем плаштанице, којој су вјерници имали прилике да приђу и цјеливају, на тај начин сјећајући се страдања Господа Исуса Христа.

Током Велике Суботе, богослужења су одржана у Губину, Врбици и Пеуљама. Света Литургија у Губину отпочела је у 10 сати. Овом приликом се окупило око 60 вјерника, дијелом повратника у Губин а дијелом дјеце и унучади старијих повратника који данас живе расијани широм Босне и Херцеговине или Србије. Већи број вјерника је приступио Светим тајнама исповјести и причешћа. Прочитана је и Васкршња посланица Српске Православне Цркве, након чега је надлежни парох, отац Жељко Ђурица, проповједао присутним вјерницима о важности истинског повратка вјери, зашта није касно ни под старе дане. Уз нафору, вјерницима су подјељена и Васкршња јаја, а након Свете Литургије окупљени народ се задржао у порти цркве ради дружења и разговора.

Velika Subota u Gubinu Gubin 1a

 

 

У поподневним часовима, служено је и у црквама у Врбици и Пеуљама, гдје је владала слична атмосфера. Уз повратнике који живе на територији парохије Врбичке, присутан је био и знатан број њихове дјеце и унучади који данас живе у Бања Луци, Београду или Новом Саду. Посебну радост богослужењу у Пеуљама дало је присуство неколицине дјеце која живе у околним селима и на тај начин дају наду свима нама да ће српски народ опстати на овим просторима.

Velika Subota u Vrbici Velika Subota u Vrbici Velika Subota u Vrbici

На сам радосни празник Христовог Васкрсења, Света Литургија је служена у Ливну. Богослужењу је присуствовало око 60 верника, највећим дјелом из Ливна али и оних који данас живе у другим дјеловима Босне, Србије као и широм свјета. Већина присутних је приступила Светим тајнама исповјести и причешћа. Након читања Васкршње посланице Српске Православне цркве, отац Жељко Ђурица, парох Лијевански, је посебно истакао важност учешћа вјерника у богослужбеном животу кроз Свету тајну причешћа. Примјетивши да велики број причесника на Васкрс додатно употпуњава Свету Литургију, подсјетио је вјернике на важност активног учешћа у Светој Литургији кроз Свету тајну причешћа током цјеле године.

Васкршној радости су додатно допринјели и чланови Удружења Огњена Марија Ливањска који су и за овај велики празник, као и за Божић, спремили пакетиће за малишане који живе на територији коју покрива парохија Ливањска, а који су подјељени у Пеуљама на Велику Суботу као и у Ливну на сам Васкрс.

Vaskrs u Livnu Vaskrs u Livnu Vaskrs u Livnu

Удружење Огњена Марија Ливањска

slike u većem formatu možete pogledati na: http://omlivanjska.com/2013/05/10/vaskrs-lijevno/


 

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM