Select Your Language

Browse this website in:
ОБАВЕШТЕЊA УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 01 децембар 2012 22:03

ОДРЖАНА ПРВА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА У БЕОГРАДУ

Састанку Управног одбора, који је одржан 13. новембра 2012. године, поред чланова УО присуствовали су и истакнути чланови Хуманитарног друштва Огњена Марија Ливањска, које је од 1998. године окупаљало Србе ливањског подручија, а 2011. године брисано из надлежног регистра Републике Србије из разлога формалне природе -неусаглашеност са Законом о удружењима грађана. Након детаљних информација које су УО пружили чланови ХД, отац Мирко Јамеџија и г. Ранко Јовановић, о начину рада ХД, његовим члановима и документима, УО је донео одлуку о пуноважности чланских карата ХД Огњена Марија Ливањска, као и континуитету чланства ХД са Удружењем ОМЛ. Наиме, сви чланови ХД су чланови Удружења ОМЛ. Чланови ХД који не желе да задрже статус члана у Удружењу ОМЛ, могу о томе писаним или усменим путем обавестити било ког од чланова Управног одбора.

У вези са чланством у Удружењу, Управни одбор је сагледао приступнице приспеле после Оснивачке скупштине и извршио пријем у чланство 18 нових кандидата. Такође, за почасног члана Удружења проглашен је Душан Басташић из Бања Луке, председник удружења Јадовно 1941.

Чланови Удружења задужени за активности које се односе на регистрацију Удружења у надлежном регистру, као и израду интернет странице Удружења, обавестили су Управни одбор о реализацији тих активности. У том смислу Управни одбор је обавештен да је поступак регистрације завршен пријемом Решења АПР. Такође, завршена је прва фаза израде интернет странице Удружења. Милош Дамњановић, који непосредно ради на изради и администрирању сајта, дао је детаљну информацију о сајту www.омливањска.цом, као и садржају његових страница и подстраница. Предвиђено је да сајт има српску (ћириличну и латиничну) и енглеску верзију. Активна је тренутно страница на латиничном писму, док је израда страница на ћириличном писму и на енглеском језику у току.

Управни одбор је донео одлуку о избору Интеса банке Београд за отварање динарског и девизног рачуна Удружења, као и двојном потпису на рачунима Удружења. Истовремено, Управни одбор је донео одлуку о изради печата Удружења, у складу са одредбама Статута Удружења, и изради нових чланских карата.

У зељи да се од првих дана оснивања успостави блиска веза Удружења и Ливњака у завичају, која ће у наредном периоду добити трајни облик и карактер, донета је одлука да се до краја ове године припреме пригодни божићни поклони за децу и самохрана старачка домаћинства у паројихи ливањској. За реализацију ових активности неопходна је координација са парохом лијевљанским, оцем Жељком, обзиром да ће поклони бити уручени путем парохије.

Имајући у виду да ће до краја ове године бити одржана седница Скупштине Удружења (планирани датум 9. децембар) на којој ће, између осталог, бити донета акта о активностима и финансијском плану Удружења за 2013. годину, на седници Управног одбора установљен је Предлог плана активности који ће бити достављен Скупштини на одлучивање и објављен након усвајања на Скупштини.

У припремним активностима до седнице Скупштине, чланови Управног одбора ће:

-    сагледати могућности и успоставити контакте са Ливњацима у Бања Луци, Новом Саду, Аранђеловцу итд, у циљу оснивања подружница Удружења ОМЛ у тим градовима, а са намером јединственог деловања и координације у извршењу планова и конкретних акција Удружења, -    ступити у контакт са представницима других сличних удружења и завичајних удружења ради размене идеја, искустава и сагледавања могућности организовања неких заједничких активности исл, -    припремити полазне тачке за формирање архива историјских и етнографских докумената (укључујући филмове, књиге исл) Удружења, од значаја за живот Срба на ливањском подручију, -    именовати координаторе за сваку планирану активност Удружења за наредну годину (организације скупова са темама историјског, културног и етнографког карактера; дружења уз неговање фолкрорне баштине ливањског подручија; помоћ повратницима; организација обнављања и одржавања сакралних и верских објеката на подручију Ливањског поља; помоћ парохији лијевањској исл), -    сагледати могућност прибављања средстава донације и спонзорства од државних органа, предузећа исл, за реализацију планова Удружења.

УПРАВНИ ОДБОР


ПРВА АКЦИЈА – БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ И УГРОЖЕНА СТАРАЧКА ДОМАЋИНСТВА

Прва акција коју је Удружење Огњена Марија Ливањска покренуло односи се на прикупљање средстава за куповину Божићних поклона за српску децу и самохрана старачка домаћинства на подручију Ливна и Ливањског поља. Акција се спроводи у сарадњи са парохијом Лијевањском.

На основу података које је Удружењу достављено од стране Управе парохије лијевањске, т.ј. оца Жељка Ђурице, Удружење ће припремити Божићне пакетиће за 18 српске деце која се налазе у граду Ливну и у селима која опслужује Лијеванска парохија – Грковци, Губер, Казанци и Пржине.

Удружењу је на исти начин достављен и списак 41 самохраних старачких домаћинстава у Ливну, као и следећим селима која опслужује парохија Лијевањска: Бастаси, Богдаши, Бојмунте, Челебић, Губер, Губин, Пеуље, Прово, Радановци, Сајковић и Врбица. Највећи број особа у овим домаћинствима нема пензије, многи немају ни децу и/или су болесни. Имајући у виду тешке животне услове тих четрдесетак домаћинстава, Удружење ће, у сарадњи са парохијом Лијевањском, организовати набавку и поделу основних животних намирница уочи и након Божића.

За реализацију ове акције биће коришћена средства чланарине, а истовремено се обраћамо свим људима добре воље који имају могућности да помогну у овој акцији – финансијски или у намирницама – да контактирају Дијану Ковачић (дијана.п.ковациц@гмаил.цом или 063 606 862), Николу Петровића (бонип.бг@гмаил.цом или 064 615 5073) или Гордану Достанић (гдостаниц@гмаил.цом или 064 613 0103) или као и било кога од осталих чланова Управног одбора Удружења ОМЛ.

Управни одбор Удружења ОМЛ

остале вести:

 

 

ПОЗИВ НА ДРУГУ СКУПШТИНУ УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА

Друга седница Скупштине Удружења Огњена Марија Ливањска одржаће се 9. децембра 2012. године у сали Скупштине Општине Звездара, Булевар Краља Александра 77 (бивши Булевар Револуције, у близини Вуковог споменика), са почетком у 11 сати.  Овом приликом позивамо све чланове Удружења, као и оне који су заинтересовани да сазнају више о раду Удружења и постану његови чланови, да нам се придруже.

Седница Скупштине је прилика да се сазана више детаља о активностима реализованим од октобра ове године, када је донета одлука о обнављању рада Удружења. Председник Удружења и чланови Управног одбора представиће и план активности за 2013. годину.

Прва акција коју ће Удружење организовати, у сарадњи са парохијом Лијевањском, је подела Божићних пакетића српској деци у Ливну и околним селима, као и самохраним старачким домаћинствима.

Један од главних циљева у 2013. години је омасовљавање чланства, као и формирање пододбора у сарадњи са контакт особама у местима са већом  концентрацијом некадашњих житеља Ливансјког поља, о чему ће бити више речи на Скупштини.  Такође, у 2013. години планира се и одржавање скупа о миграцијама и прогонима српског народа из Ливањског поља, као и условима за повратак. Удружење планира да сачини обједињену евиденцију лица која имају намеру да користе средства посебних фондова намењених обнови кућа, а у циљу обезбедјења адекватне информативно-административне помоћи.

Половином 2013. године биће организовано и забавно дружење Ливњака у Београду, на које ће бити позвани сви чланови Удружења и њихови пријатељи.

На Скупштини ће бити речи и о дефинисању начина обнове и одржавања православних цркава и гробаља на територији Ливањског поља.

Како ће о свим наведеним темама Скупштина расправљати у циљу доношења релавантних одлука,  позивамо вас да у томе непосредно учествујете! 

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM