Select Your Language

Browse this website in:
Поуке (јун), Свети Јован Кронштански ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 12 јун 2012 15:51

 

12. Бог жели да Му се непрестано обраћамо у молитви како би нас, децу Своју, која су подивљала од греха и која се од Њега удаљавају, привукао Себи, очистио и примио у загрљај Своје љубави, како би нам показао да нам је код Њега увек добро. Тако и добри родитељи поступају са својом злочестом децом.

* * *

11. Када чујеш да говори Бог, замишљај реч Његову као дело које се већ догодило или се догађа, или ће се догодити.

* * *

10. Презасићивање је лишавање вере, срдачне скрушености и молитве, хладна безосећајност, немоћ срца за било какво духовно делање, лишавање благодати, извор гордости, губитак смирења, одбијање вишње помоћи, извор хуле на Бога и свете, неутољива жеђ за већим, незадовољство оним што имаш, лажљивост срца: да презаситивши се не будем лажа. Ако бисте питали: зашто је много људи који не верују, који се не моле, не живе хришћански, који се одају свакојаким пороцима? Одговор је спреман: због служења стомаку–богу.

 

* * *

 

 

9. Молитва је вода жива којом душа утољује своју жеђ. Када се молиш, замишљај да је само Бог пред тобом, Бог – тројични у Лицима, и сем Њега ништа друго. Замисли да је Бог у свету као душа у телу, иако је бесконачно већи од њега и њиме се не ограничава; твоје тело је мало, и целог га испуњава мала душа твоја: свет је велик, а Бог је бесконачно велик, и по целој творевини Бог све испуњава – Који је свуда и све испуњава.

* * *

8. Шта означава јављање трију путника Авраму? Означава да Господ, тројични у Лицима, као да непрестано путује по земљи и надзире све што се на њој чини, и да слугама Својим које су будне, пажљиве према себи и свом спасењу и које Га траже, Сам долази, гостује код њих и беседи са њима, као са пријатељима: њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити (Јн. 14, 23); а безбожнике пали огњем, као Содом и Гомор.

* * *

7. Господ је тако милосрдан да се никад не гнуша наше молитве, него сваку милостиво прима, и што је у њој несавршено Сам исправља, само треба да Му се искрено обраћамо и да Га не заборављамо сасвим.

* * *

6. Ми, проповедници, треба само да помажемо Божјим дејствима на срца људска, да ловимо њихова спремна расположења за покајање и да их појачавамо.

* * *

5. Реч Божја је исто што и Сам Бог. Стога несумњиво веруј свакој речи Господа; реч Божја је дело: и твоја реч треба да буде дело; зато пошто даш реч, неизоставно је испуни; зато и на молитви речи наше треба да буду дело и истина, а не лаж, не неискреност, не лицемерје. Тако треба да буде и у целом животу.

* * *

4. Високо достојанство човека, као иконе Божје. Зашто човек који има живу веру може да чини свакојака чуда и да, бар у извесној мери, буде бог за природу? Зато што је он икона Божја, зато што вером бива један дух са Господом. Зашто је Бог послао Сина Свога за Спаситеља света и дао Га на смрт због грехова људи? Зато што су људи икона Божја. Зашто су људима дата таква неизрецива обећања, и то таквих добара, што око не видје, ухо не чу, и у срце човјеку не дође (1. Кор. 2, 9)? Зато што су они икона Божја. О, како треба да поштујемо људе! Каква треба да буде нада хришћана! Пријатељи Бога мога, мислите о ономе што је горе (Кол. 3, 2)!

* * *

3. Исус погледа на Петра, и изишавши напоље (Петар) плакаше горко (Лк. 22, 61–62. /Мт. 26, 75/). И сада, када Исус погледа на нас, ми горко плачемо због грехова својих. Да, сузе наше на молитви значе то да је Господ погледао на нас свеоживљујућим погледом Својим који испитује срца и бубреге. Ах, како се понекад заплиће душа наша у разне грехове, као птица у мрежу! Понекад не видиш излаз из грехова својих, и муче те: понекад је срце страшно жалосно због њих; али погледаће Исус – и потећи ће потоци суза, а са сузама ће и сво плетиво зла из душе нестати; и плачеш и радујеш се што ти је таква милост одједном неочекивано послата; и каква ти је само топлина у срцу, и како ти је лако да би тада да полетиш Самом Господу Богу! Благодарим свим срцем својим Господу Који бадава очишћује сва безакоња моја (Пс. 102, 3)!

* * *

2. Душа наша се душом назива зато што дише Духом Божјим, то јест, тако се зове због Духа животворног.

* * *

1. Исус Христос је делећи храну претходно подизао поглед ка небу, благодарио, благосиљао, потом преламао и раздавао. Апостол Павле је на лађи чинио исто. Тако и ми треба да благодаримо Богу за храну и пиће и за сва добра вештаствена, а особито за духовна.

Св. Јован Кронштатски

 

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM