Select Your Language

Browse this website in:
АПЕЛ ЛИЈЕВЉАНИМА, Епископа бихаћко-петровачког Хризостома ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
петак, 11 мај 2012 13:23

 

Драги Лијевљани,

ма где били у добру били  и нека вас благослов Божији свуда прати

Прије 20 година (1991.) покренули сте велики и историјски пројекат - ексхумацију жртава усташког геноцида 1941.године, који је обухватао вађење посмртних остатака мученички пострадалих Срба града Лијевна и Општине Лијевна из јама, бездана и масовних гробница у које су их након стравичног мучења хрватско-муслиманске усташе бациле, односно закопале. У склопу тог  пројекта подигнута је, али не и довршена, спомен капела невинопострадалим жртвама са костурницом.

 


 

11. августа 1991. године блажене успомене Патријарх српски Павле са многобројним владикама, свештеницима и ђаконима након свете литургије извршио је опјело над моштима наших мученика и они бише сахрањени у костурницу. Био је то прворазредни историјски догађај,- догађај којег се, вјерујемо, сви ви старији сјећате, а вјерујемо да сте то млађима пренијели. Овај датум уписан је у историју града Лијевна али и више од тога: уписан је у историју нашег сјећања, наше савјести, нашег бића. Тада смо се осим сусрета са Патријархом Павлом, помирили и измирили са својим прецима мученицима. Тада смо са њима били  у њиховим безданима, са њиховим страдањима, патњама, боловима, али и у Рају гдје их Господ смјести као свједоке (мартирес) Његовог и њиховог страдања.

На жалост након тога десило се оно што се десило. Избио је етничко-грађански рат последице којег су мање-више свима познате. Црква у Лијевну и спомен капела са костурницом постале су главна мета напада паравојних формација из Лијевна, као и оних приспјелих из Херцеговине и Далмације, који су пожељели да своје великохртватсво и великоусташтво доказују кроз паљење цркве, разбијање костурнице, плачкање спомен-реликвија из костурнице, шутање лобања и другим светогрђима, те поновно хватање, мучење и убијање Срба.  Ви знате шта се све догађало 1992. године и сматрамо непримјереним вама о томе писати.

Међутим, сматрамо својом моралном обавезом и одговорношћу позвати вас и овим апелом апеловати на вас да заједнички учинимо још један напор, а то је: 1) да спомен капелу у Лијевну завршимо како то и доликује онима којима сте је подигнули, 2) да оштећења у костурници санирамо, 3) узнемирене и оскрнављене мошти мученика поново положимо у исту, 4) спомен капелу осветимо. Ово није дуг према никоме већ наша обавеза према нама самима да покажемо свој карактер као људи, као народ, који зна и жели поштовати себе и своје. А наши мученици то смо ми!

Овај недовршени посао око спомен капеле и реконструкције костурнице морамо довршити до Огњене Марије идуће 2012.године, односно, до 11. августа и.г., када су жртве опојане и положене у костурницу, али када ћемо посебно на литургијски начин обиљежити 20-годишњицу страдања –погрома над Србима Лијевна 1992.године.

Поздрављајући вас још једанпут полажемо велику наду на вас и очекујемо да се јавите Управи парохије у Лијевну (о.Жељку) или у Епископију на тел. 00387 38 883-334. Можете се јавити и-мејлом или писмом на адресу: ул. Трговачка 51   Бос.Петровац, 77250, БиХ.

С благословом,

Епископ бихаћко-петровалки

+ Хризостом

 

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM