Select Your Language

Browse this website in:
04. Недеља Средопосна: ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
недеља, 10 април 2011 06:06

БЛАЖЕНСТВА

"(И) за (Њим*) иђаше народа много из Галилеје, и из Декапоља, и из Јерусалима, и Јудеје и испреко Јордана.

А кад Он виде народ многи, попе се на гору, и седе, и приступише му ученици његови. И отворивши уста своја, учаше их говорећи: Блажени сиромашни духом, јер је њихово царство небеско; Блажени који плачу, јер ће се утешити; Блажени кротки, јер ће наследити земљу; Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Блажени милостиви, јер ће бити помиловани; Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети; Блажени миротворци, јер ће се синови Божји назвати; Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско. Блажени сте кад вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке пре вас." (Мт.4,25-5,12).

*Исусом

О јевандјелским врлинама нам говори јеванђелска прича коју смо данас чули. Спаситељ нам у њој износи девет врлина од којих свака посебно чини човека блаженим. Дакле, ако испуњавамо једну врлину, кроз њу испуњавамо и осталих осам, и обрнуто, јер једна врлина порађа другу и човек кроз њих расте до "мере раста пуноће Христове" (Еф. 4,13). Тако, ако испунимо прву врлину "сиромаства духом", њоме отварамо могућност за испуњење друге врлине: "блаженог плача", ова опет отвара капију треће врлине: "кротости", односно смиреног и молитвеног прихватања сваке животне ситуације и догађаја. У овој трећој врлини се зачиње четврта и тако редом до девете, из које се рађа једна свеврлина, у којој су сакупљене све, а коју Свети Оци, назваше - целомудреност.

Када човек трудом својим у јеванђелским врлинама достигне свој највиши ниво, тада се у њега по неизмерном милосрђу и човекољубљу Божјем усељује свеочишћујућа благодат Духа Светога и он постаје најсличнији своме Творцу - постаје Бог по благодати, односно постаје по речима Спаситеља: "со земљи", што у пренесеном смислу значи: постаје истински сасуд Божанске благодати, који је испуњен сваком врлином и код којега нема ништа што трули у греху, који сваки грех побеђује врлином, испуњавајући себе блаженством.

Потрудимо се и ми, браћо и сестре, да својим врлинским јеванђелским животом, молитвом и постом достигнемо највећи степен јеванђелског живота, степен у којем Бог созерцава са душом која испуњава Његове заповести.

Потрудимо се да нашом добровољном жртвом преко молитве и поста ослободимо приступ за усељење Божанске благодати у нас и око нас, без које не можемо чинити никаква добра.

Потрудимо се у наредној седмици да преко молитве, поста, исповести и осталих јеванђелских дела очистимо душе своје од нечистоте греха, и да примимо Спаситеља свога, достојно и на корист, у светој тајни Причешћа.

Не допустимо да се на нама обистине Спаситељеве речи: "Ако со обљутави, чиме ће се осолити? Она већ неће бити ни за шта, осим да се проспе напоље и да је људи погазе". Приђимо Богу и својим животом у врлинама враћајмо милост Божју на сву творевину његову која нас окружује и на себе саме. Будимо уистину сасуди Божанске благодати која одржава све у здравом и нормалном облику, која даје трајност и живот и земљи и нашем телу, које је такође од земље саздано.

Богу нашему Тројици једнобитној и нераздељној, Оцу и Сину и Светоме Духу, нека је слава вавек. Амин. [1][1] http://www.manastir-lepavina.org/arhiva/novosti/index.php/weblog/category/PROPOVEDI%20O.VASILIJA/P15/

 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM