Select Your Language

Browse this website in:
03. Недеља Месопусна ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
недеља, 06 март 2011 08:01

О СТРАШНОМ СУДУ

"A кадa дође Син Човечји у слави својој и сви свети анђели с њим, тада ће сести на престо славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради. И поставиће овце са десне стране себи, а јарад са леве. Тада ће рећи Цар онима што му стоје с десне стране: "Ходите благословени Оца мога; примите Царство које вам је припремљено од постања света. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бејах и примисте ме; наг бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и посетисте ме; у тамници бејах, и дођосте ми". Тада ће Му одговорити праведници говорећи: Господе! Кад те видесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Кад ли те видесмо странца, и примисмо? Или нага, и оденусмо? Кад ли те видесмо болесна или у тамници, и дођосмо ти? И одговарајући цар рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима што му стоје са леве стране: Идите од мене, проклети, у огањ вечни који је приправљен ђаволу и анђелима његовим. Јер огладнех, и не дадосте ми да једем; ожеднех, и не напојисте ме; странац бејах, и не примисте ме; наг бејах, и не оденусте ме; болестан и у тамници бејах, и не посетисте ме. Тада ће му одговорити и они говорећи: "Господе! Кад те видесмо гладна или жедна, или странца или нага, или болесна или у тамници, и не послужисмо ти?" Тада ће им одговорити говорећи: "Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте. И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни." (Мт.25,31-46)

Данас смо слушали причу из Светог Јеванђеља о нечему што ниједан ум људски није могао, нити ће моћи да одгонетне. Слушали смо причу о страшном Суду Божјем и његовом току. То није само прича, већ истинито и непромењиво пророчанство, пророчанство које није изрекао неки обичан смртник који сам себе тиме жели да истакне међу осталим смртницима.... већ га је прорекао сам Спаситељ наш који Својим Васкрсењем из мртвих и својом непобедивом силом која исијаваше из Њега потврди и запечати сва остала Своја пророчанства која прорече за време Свога боравка у телу међу људима.

Ниједном овоземаљском уму није била отворена могућност да се распростре даље од ове наше планете у погледу наставка живљења душе у другом свету и животу. Нико није могао у потпуности да проникне у догађаје које душа проживљава када се раздвоји од тела и које ће проживети на Страшном Суду Божјем "када дође Син Човечји у слави својој и сви свети анђели са њим", (Мт.25,31). О овим догађајима говори нам данашње јеванђеље. Тада ће милост Божја уступити реч правди Божјој, тада ће Христос "сести на престо славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради", (Мт.25,32). У једном тренућу ока анђели Божји сакупи ће све преображене и васкрсле људе, довести пред Христа и ту их по заповести Његовој раздвојити на десну и леву страну Христову. Ово је тешко схватљиво за наш оземљени ум који не разуме тајне свемоћи Божје, који не може разумети нити мало сложеније овоземаљске твари и схватити њихово стварно значење и намену.

Ово су тајне тешко схватљиве и за продуховљене људске умове, а камоли за оне који још лутају по маргинама овоземаљских простих Божјих дела.

Прихватимо да нема, као што уистину ни нема, друге истине и замислимо себе у тој нашој неизбежној будућности. Раздвојени смо свако према својим делима и немамо никакве могућности за поправак, пред нама су неизвесност и нада у милост Божју, које нема - на чијем месту сада војује правда Божја. Колико страха претрпесмо и колико исчекивања само за овај један трен ока.

Али, Христос нас није оставио у неизвесности! Он нам је све рекао и делима Својим описаним у Светим Јеванђељима посведочио како се требамо понашати да не страхујемо, већ да се са радошћу и смирењем надамо. И у наставку данашње јеванђелске приче Он нам то казује, и строго и праведно суди наша дела. "Онима што му стоје са десне стране", (Мт.25,34) говори: "Ходите благословени Оца мога; примите Царство које вам је припремљено од постања света. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бејах и примисте ме; наг бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и посетисте ме; у тамници бејах, и дођосте ми".(Мт.25,34-36) Сва ова набројана јеванђелска дела очишћују наше душе од греха и као чисте сасуде Божје благодати стављају на десну страну Христову. Спаситељ још појашњава горе наведена дела и њихову сврху речима: "Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће мени учинисте", (Мт.25,40).

Овим речима Христос нам открива тајну велике корисности милостиње и милосрђа према ближњима. Све телесне невоље које сналазе ближње наше имају за циљ да њих потакну на размишљање и разумевање кривог живљења против Бога и закона Божјег, а нас који их гледамо као живе примере да одврате од нашег заблуделог пута којим се крећемо "у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим"(Мт.25,41).

Немојмо, браћо и сестре, пропуштати прилике које нам се указују преко невоља ближњих наших, већ чинимо дела милосрђа и хришћанске љубави према њима. Голе облачимо, гладне хранимо, жедне појимо, путнике примајмо, болесне посећујмо, заточене у затворима обилазимо и преко тих дела сакупљајмо себи непролазна блага на небу која ће нас ставити заједно са свим праведницима са десне стране Спаситеља нашега.

Ове недеље, како јој и сам назив казује, престајемо са употребом меса и месних производа које користимо у свакодневној исхрани.

Света Црква постепено припрема своју духовну децу за телесне напоре који прате потпуно уздржање од хране и пића у прва три, два или један дан прве седмице Великог васкршњег поста. Дакле, наредну седмицу сви они који желе да испуњавају Божје заповести требају да се уздржавају од меса и месних производа. У исхрани се користе млеко и млечни производи, јаја и сва храна биљног порекла кроз све дане наредне седмице.

После те седмице (од понедељка) наступа Велики васкршњи пост који траје 40 дана, плус дани велике или страсне седмице. Тачна упутства за правилно и душекорисно пошћење биће давана сваке недеље током поста.

Будимо мудри и уложимо напоре у чишћење тела и душе своје и тако привлачимо благодатне силе на себе саме и на сву творевину Божју.

Испуњавајмо заповести Божје и тако прослављајмо Бога тројединог Оца и Сина и Светога Духа вавек. Амин. [1][1] http://www.manastir-lepavina.org/arhiva/novosti/index.php/weblog/category/PROPOVEDI%20O.VASILIJA/P15/

 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM