Select Your Language

Browse this website in:
02. Недеља Светих Отаца ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
недеља, 06 март 2011 07:29

РОДОСЛОВ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА

"Родослов Исуса Христа, сина Давидова, Аврамова сина. (Авраам роди Исака. А Исак роди Јакова. А Јаков роди Јуду и браћу његову. А Јуда роди Фареса и Зару с Тамаром. А Фарес роди Есрома. А Есром роди Арама. А Арам роди Аминадава. А Аминадав роди Наасона. А Наасон роди Салмона. А Салмон роди Вооза с Рахавом. А Вооз роди Овида с Рутом. А Овид роди Јесеја. А Јесеј роди Давида цара. А Давид цар роди Соломона са Уријиницом. А Соломон роди Ровоама. А Ровоам роди Авију. А Авија роди Асу. А Аса роди Јосафата. А Јосафат роди Јорама. А Јорам роди Озију. А Озија роди Јоатама. А Јоатам роди Ахаза. А Ахаз роди Јзекију. А Јзекија роди Манасију, а Манасија роди Амона. А Амон роди Јосију. А Јосија роди Јехонију и браћу његову, у сеоби вавилонској. А по сеоби вавилонској, Јехонија роди Салатила. А Салатило роди Зоровавеља. А Зоровавељ роди Авиуда. А Авиуд роди Елиакима. А Елиаким роди Азора. А Азор роди Садока. А Садок роди Ахима. А Ахим роди Елиуда А Елиуд роди Елеазара, а Елеазар роди Матана. А Матан роди Јакова. А Јаков роди Јосифа, мужа Марије, од које се роди Исус звани Христос.) Свега, дакле, колена од Авраама до Давида, колена четрнаест, а од Давида до сеобе вавилонске, колена четрнаест, и од сеобе вавилонске до Христа, колена четрнаест.

А рођење Исуса Христа овако би: Кад је мати његова Марија, била обручена Јосифу, а пре него што се беху састали, нађе се да је затруднила од Духа Светога. А Јосиф муж њезин, будући праведан и не хтевши је јавно срамотити, науми је тајно отпустити. Но кад он тако помисли, гле, јави му се у сну анђео Господњи говорећи: Јосифе, сине Давидов! Не бој се узети Марију жену своју; јер оно што се у њој зачело од Духа је Светога. Па ће родити сина, и надени му име Исус; јер ће он спасти народ свој од греха њихових. А све се ово догодило да се испуни што је Господ казао преко пророка који говори: "Ето, девојка ће зачети, и родиће сина, и наденуће му име Емануил, што значи: С нама Бог". Уставши Јосиф од сна, учини како му заповеди анђео Господњи, и доведе кући жену своју. И она, а да се није са њом састао, роди сина свога првенца, и надену му име Исус". (Мт.1,1-25).

"Како је добар Бог Израиљев онима који су чиста срца!", узвикује у молитвеном усхићењу псалмопојац Давид.

Ваистину, браћо и сестре, Бог је неизмерно добар онима који су чиста срца, онима који га љубе и испуњавају заповести његове, онима који љубе ближње своје као саме себе и ходе уским путем хришћанских врлина.

У свакој проповеди слушате о заповестима Божјим, о начину живота којим се угађа Богу и задобија мир у самоме себи и са самим собом, а онда и са другима.

Сврха и циљ проповеди је да свакоме ономе ко је слуша и извршује донесе мир и радост душевну, мир са Богом и савешћу својом, мир са ближњима својим. Ако нема ових благодатних плодова проповеди, онда није било истинске жеље и намере за њима. Храм Божји, или црква, јесте место где се човек састаје са Богом, где човек у заједништву са ближњима својим, молитвом разговара са Богом, Пресветом Богородицом, Анђелима и свим светим угодницима и угодницама Божјим; место које има своје достојанство и своју силу преко благодати Духа Светога која обитава у Цркви Божјој.

Свака твар на земљи је створена руком Божјом, зато постојање и састав сваке твари треба тражити у њиховом Творцу, а не у богоотуђујућим овоземаљским мудровањима.

И ми сви смо дело руку Божјих, сви смо деца Божја, сви водимо порекло од Адама и Еве. Свако од нас може себе наћи у првом створеном људском бићу Адаму.

Данашње јеванђеље нам открива читаво породично стабло праведника коме је припадала Пресвета Богородица и Њен супруг праведни Јосиф, а преко њих и сам Спаситељ наш Господ Исус Христос.

За сваког од нас се може исписати слично породично стабло, свако од нас ће наћи свој почетак у Адаму, односно у самоме Богу, који нас је све створио од двојаке твари: од тела, које је прах земљани, и од душе живе, која је дух животни удахнут у тело од самога Бога.

Уложимо сву своју бригу у невидљиву творевину Божју - у душу своју. Уложимо све своје снаге у очишћење душе, у крчење укорењеног корова који загушује нашу једину вредност у овоме свету, наш једини екран у којем можемо видети оно што је Божје у нама. Уложимо, браћо и сестре, труд свој у виду молитве, милосрђа и љубави према Богу и ближњему, јер ће из ризница душа наших, кад нам се душе раздвоје од тела, тај труд засијати као непролазна сунчана светлост. Допустимо да се Господ Исус Христос, који се у телу родио у "Витлејему Јудејском у дане Ирода цара" (Мт.2,1), роди и у души нашој, очишћеној молитвом и постом, да бисмо се у духовној радости наслађивали непролазном светлошћу (сутрашњег) празника Рождества Христова...

Нека нам Господ подари да у миру и радости прославимо Божић, један од највећих хришћанских празника. Њему Богу троједином, Оцу и Сину и Светоме Духу, нека је слава вавек. Амин. [1][1] http://www.manastir-lepavina.org/arhiva/novosti/index.php/weblog/category/PROPOVEDI%20O.VASILIJA/P15/

 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM