Select Your Language

Browse this website in:
Питања и одговори ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
среда, 15 децембар 2010 08:47

 

КОЈЕ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ПОМИЊАЊЕ УПОКОЈЕНИХ?

Проскомидија је најважнији спомен, јер се извађене честице за упокојене погружавају у Крв Христову и греси се очишћују том великом жртвом.

ШТА СУ ТО ПОМЕНИЦИ?

То су званични црквени и лични хришћанинови спискови имена на земљи живећих и престављених душа, за чије се здравље и упокојење молимо на црквеним службама, о задушницама и у своме дому.

КАДА ЈЕ ИПАК, НАЈБОЉЕ ЧИТАТИ ПОМЕНИК?

У време проскомидије која претходи Светој Литургији.

 

КОЛИКО ЧЕСТО ТРЕБА ИЋИ НА ГРОБОВЕ БЛИСКИХ И КАДА ЈЕ НАЈБОЉЕ И ШТА ТАМО БОГОУОДНО ЧИНИТИ?

На годишњице њиховог упокојења, ако то не одвлачи од храма, а иначе и у друге дане можете посећивати гробове. Треба прочитати 17. катизму из Псалтира или "Серафимово правилце".

ШТА ЈЕ ВАЖНИЈЕ НА ДАН УПОКОЈЕЊА НАШИХ БЛИСКИХ, ОТИЋИ НА ГРОБЉЕ ИЛИ ДАТИ ДА СЕ ИЗВАДЕ ЧЕСТИЦЕ ЗА ЊИХ НА ЛИТУРГИЈИ У ЦРКВИ?

Литургија у храму важнија је од посећивања гробова наших сродника.

ЈЕ ЛИ ДОБРО ПОЗВАТИ СВЕШТЕНИКА ДА ОДСЛУЖИ ПОМЕН НАД ГРОБОМ НАШИХ СРОДНИКА?

Прота Валентин Мордасов забележио је случај да се покојница после одслужења помена на њеном гробу јавила у сну својој сродници, која се за помен побринула, и рекла: "До сада на мени као да је камен лежао, а када си дала да ми очитају молитве, као да су камен са мене скинули!"

МОГУ ЛИ СЕ ПОМИЊАТИ У ХРАМУ ОНИ КОЈИ СУ УМРЛИ УСЛЕД БОЛЕСТИ ИЗАЗВАНЕ ПИЈАНСТВОМ?

Могу, ако су били православни и верујући.

ШТА ЈЕ ВАЖНИЈЕ ЗА УМРЛЕ, ЧИНИТИ МИЛОСТИЊУ ЗА ПОКОЈ ЊИХОВЕ ДУШЕ, ДАТИ ДА СЕ ОДСЛУЖИ ПОМЕН ИЛИ ЈЕ ВАЖНИЈЕ ПОМИЊАЊЕ НА ЛИТУРГИЈИ?

По Оцима Цркве, помињање на Литургији је најважније. Прота Валентин Мордасов говорио је да је за умрлога све то добро, али ако је мало веровао или без крста умро, боља је милостиња него молитва.

КАКО СЕ МОЛИТИ ЗА ОНЕ ЗА КОЈЕ НЕ ЗНАМО ЈЕСУ ЛИ ЖИВИ?

Преподобни Нектарије Оптински говорио је: "Нећете погрешити, ако се будете молили као за живе, јер су у Богу сви живи. Сви осим јеретика и одступника. Они су мртви."

КАКВА МИ КОРИСТ МОЖЕ БИТИ ОД ИСУСОВЕ МОЛИТВЕ, КАДА ЈЕ ПРОИЗНОСИМ САМО УСТИМА, НИШТА НЕ РАЗУМЕВАЈУЋИ, ДОК МИ УМ БЕЖИ ДАЛЕКО?

"Ти не схваташ", говорио је Преподобни Макарије Оптински, "да беси зато разумеју шта говориш и дрхте. Успокој се, и сходно моћи, продужи молитву!"

ШТА СЕ САВЕТУЈЕ ЗА ЧИТАЊЕ ПРОТИВ ЧАМОТИЊЕ И ОЧАЈАЊА?

Против чамотиње и очајања и безнадежности у милосрђе Божије саветује се читање акатиста Исусу Сладчајшем.

КАЖУ ДА ТРЕБА УМЕТИ ТРПЕТИ СЕБЕ?

Схимонахиња Ардалиона говорила је да је потребно научити се још како себе трпети.

Да, у томе је потребно веома се потрудити. На пример, човек бива према себи неправедан и захтева од себе победу над страстима и жалости се и потреса, негодује на себе, када види да га под своју власт узимају управо оне страсти од којих је одлучио да се отргне. Али, је ли то негодовање против себе праведно и духовно корисно?

Не! Човек никада не може победити страсти у себи: њих побеђује сила Божија. Зато треба у молитви просити од Господа помоћи, потребно је смирити се у својим склоностима,а не негодовати против себе.

ЧЕСТО ОСЕТИМ НЕКУ СТРАШНУ ОХЛАДНЕЛОСТ ПРЕМА СВАКОМ ДУХОВНОМ БАВЉЕЊУ, А ПОГОТОВУ МОЛИТВИ. КАКО СЕ ИЗБОРИТИ СА ТИМЕ?

Старац Анатолије Оптински (Зецалов), написао је једном свом духовном чеду, монахињи М. која му се жалила на то да јој молитву ометају сан, леност, туга и охладнелост према свему по неколико дана, и чак читаве недеље:

"Веома је могуће да су била покрадена духовно својом таштином, гордошћу или осуђивањем, или гневом, или нечим другим. Ето, непријатељ наше душе на силу настоји да нашу природу нагна да своје дане трећи у празности и разлењењу, уместо да се готови за вечност. У Светом Писму је речено: А сан моје лености готови вечну муку!" ...

КОЛИКО ДАНА ЈЕ ПО ЦРКВЕНИМ ПРАВИЛИМА, ПОТРЕБНО ДА МИРЈАНИН ПОСТИ УОЧИ ПРИМАЊА СВЕТИХ ТАЈНИ, И МОЖЕ ЛИ У ТЕ ДАНЕ ЈЕСТИ НА УЉУ?

Правилом је утвђено да се припрема постом седам дана, али се то из разних разлога скраћује на три дана, а у нужди чак и на један дан.

Саветује се да се човек, током припреме за Свето Причешће, уздржава и од уља, осим суботом и недељом када је Црква одредила да не сме да се пости на води. Једина субота током црквене године када се пости на води јесте Велика Субота уочи Васкрса.

МНОГИ СВЕШТЕНИЦИ НЕ ДОПУШТАЈУ НАРОДУ ДА СЕ ПРИЧЕШЋУЈЕ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА РОЖДЕСТВА ДО БОГОЈАВЉЕЊА, И ПОСЛЕ ВАСКРСА, ТОКОМ СВЕТЛЕ СЕДМИЦЕ.

ДА ЛИ ЈЕ ТО ПРАВИЛНО?

У те дане могу се причешћивати само они који су отпостили читав пост у храни, пићу и у браку уздржањем, по правилу саборскоме.

КАКО ТРЕБА ПОСТИТИ УОЧИ САМОГ ПРИЧЕШЋА?

Треба се потпуно уздржавати од хране и пића. Они који то чине од вечери, после вечерње службе – добро чине. Али по правилу, ништа не треба ни јести ни пити од поноћи. Наравно, не сме се ни жвака жвакати, ни када су у питању деца.

АКО ДЕТЕ НЕ ПРИМА СВЕТЕ ДАРОВЕ И СТИСКА УСТА, ТРЕБА ЛИ ГА ПРИЧЕСТИТИ НА СИЛУ?

Малом детету се може дати мајушна кап Светога Причешћа, а велико дете не треба силити.

ЈЕ ЛИ ТАЧНО ДА У ХРАМУ НЕ ТРЕБА ДРЖАТИ РУКЕ НА ЛЕЂИМА?

Не треба. О томе говори Свети Теофан Затворник, да је потребно стајати мирно, лицем к олтару или к земљи, или у икону гледати.

КАКО ГЛЕДАТИ НА ОНОГА КО СЕ РЕДОВНО НЕ ИСПОВЕДА И НЕ ПРИЧЕШЋУЈЕ СВЕТИМ ХРИСТОВИМ ТАЈНАМА?

Свети Теофан Затворник рекао је једном: "Урежи у срце своје: ко се туђи Светих Тајни, безблагодатан је, то јест Духа Светога нема. А ко нема Духа Светога, није Христов."

КАКВА ЈЕ ДУХОВНА КОРИСТ ОД УЗИМАЊА ПРОСФОРЕ И СВЕТЕ ВОДЕ?

Затворник Георгије Задонски говорио је да се човеку, када употребљава просфору и свету воду, не приближава нечисти дух, душа и тело му се освећују, мисли просветљују на угађање Богу и човек се приклања посту, молитви и свакој добродетељи. ...

ДА ЛИ ЈЕ СВАКО ЗНАЊЕ СПАСОНОСНО ЗА ДУШУ?

Није свако знање угодно Богу и спасоносно за душу. Свето знање је, када човек сазнаје о Богу и о нашим душностима према њему из слова Божијег: "Да знају тебе, јединога истинитога Бога" (Јн.17,3), а такође и о тајни своје душе, стварима важним за њено спасење, како да победи своје страсти, како да спасе душу. Није грешно познавати своје занимање. ...

ДА ЛИ ЖЕНЕ ТРЕБА ДА ДОЛАЗЕ У ХРАМ У ПАНТАЛОНАМА, БЕЗ МАРАМЕ И НАКАРМИНИСАНА?

Панталоне су мушка одећа. Жене су почеле да носе мушку одећу у Паризу, после крваве Француске буржоаске револуције и то, након што је донесена посебно образложена одлука да им се то дозволи, као нешто до тада незамисливо. ...

ДА ЛИ ЈЕ ВАЖНО ОСВЕЋИВАТИ ХРАНУ, ПИЋЕ И СТАН СВОЈ?

Ваздух се освећује кропљењем светом водом и молитвом, храна благословом и молитвом. Веома је важно освећивати храну. Храна има велики утицај на стање како тела, тако и духа нашега. Доневши намирнице са пијаце и из продавнице, пре него што их опере водом, домаћица треба да их омије крсним знаком од духовних микроба и бацила или, чак, да их покропи Богојављенском водицом. Крсно знамење и Света водица може уништити чак и силу отрова. Важно је освећивање не само хране, него и обиталишта свога, постеље, газдинства.

МОГУ ЛИ СЕ НЕКРШТЕНИ НАЛАЗИТИ У ХРАМУ ЗА ВРЕМЕ ЛИТУРГИЈЕ И БДЕНИЈА?

Некртшени могу да се находе у храму током целог бденија, а у време литургије до "литургије оглашених". Понегде се на месту "литургије оглашених", прескачу њене молитве и прелази директно на "а ви који сте верни..." Онај који то благосиља заборавља да заиста на литургију могу доћи и некрштени, којима по вајкадашњем обичају није било и не може бити ни данас слободно да остану на Канону Евхаристије, осим у случају да себе сматрамо благочестивијима од једног Светог Јована Златоустога.

ШТА РАДИТИ АКО СВЕШТЕНИК ДЕЛИ НАФОРУ, А ДА У РУЦИ НЕ ДРЖИ, ПО ДРЕВНОМ ОБИЧАЈУ, КРСТ ЗА ЦЕЛИВАЊЕ?

Ако свештеник овако нехајно поступа, примивши нафору, целивајте Распеће или Христив крст у храму.

КАЖУ ДА ЈЕ ДОБРО БОЛЕСНЕ ДЕЛОВЕ ТЕЛА ПОМАЗИВАТИ СВЕТИМ УЉЕМ ИЗ КАНДИЛА ИЛИ СА МИРОТОЧИВИХ ИКОНА. МОГУ ЛИ СЕ ПОМАЗИВАТИ И БОЛЕСНА МЕСТА ОД СТОМАКА НАНИЖЕ ИЛИ ЈЕ ТО СВЕТОГРЂЕ?

Веома је добро користити се различитим светињама за своје исцељење. Бог је створио човека и ничега по себи скврнога у њему нема, зато је дозвољено помазивати сва редом места на телу, када су болесна.

МОГУ ЛИ МИРЈАНИ ДА НОСЕ ПРИ СЕБИ БРОЈАНИЦЕ?

Свети Васонуфије Оптински говорио је једној својој духовној кћери из света: "Носи их при себи, али тако да их, сачувај Боже, нико не види!"

ДА ЛИ ВЕРНИЦИ МОГУ ДА ЗАЛАЗЕ НА СОЛЕЈУ И АМВОН ИЗМЕЂУ ЦЕЛИВАЈУЋЕ ИКОНЕ И ЦАРСКИХ ДВЕРИ?

-Не би требало без неке нужде, поготову не треба да стају на круг амвона са кога ђакон узноси јектеније а свештеник проповеди.

ЈЕ ЛИ ДОБРО КАДИТИ СТАН ТАМЈАНОМ?

-Кадити тамјаном добро је тамо где постоји деловање бесова, зато и мирјанин може кадити тамјаном. На пример, добро је духовно болеснима вршити кађење. Али носити тамјан заједно са крстом на грудима, не треба, јер нема ничега што би се по сили и светости могло сравнити са крстом.

ЗА КОГА СЕ ОСОБИТО ЗАУЗИМА МАЈКА БОЖИЈА?

-Пресвета Богомајка особито се заузима за оне који свагда и у свему смирено траже опроштај.

КАКО СЕ ИЗБАВИТИ ОД ВЕЧНИХ МУКА?

- Ко хоће да се избави вечних страшних мука, треба са благодарношћу да трпи овдашње жалости и тескобу и сваку болест и злострадање, којима год нас Господ карао по премудрости својој ради спасења нашега.

ШТА ЗНАЧИ НИПОДАШТАВАЊЕ ДУХОВНИШТВА У НЕКИМ ХРИШЋАНСКИМ КРУГОВИМА ДАНАС?

- Старац Анатолије Оптински (Зерцалов) овако је писао једној сестри хришћанки која је ружила духоносно стараштво (старчество):

"Искрено те сажаљевам, пошла си низбрдо и ускоро ни животу рада нећеш бити. Како кажу, ни Богу свећу, ни свету калач (перецу). Оно што Свети Оци хвале, пут којим су сами ишли и који су нам, по љубави својој, ради олакшања нама завештали, ти ружиш, говорим о путу старчества и откривања помисли духовнику. За шта се ти спремаш? Или се надаш да ћеш избећи врата смрти? Авај, нећеш их избећи! Поштеди себе сестро! Из срдачне љубави кажем ти: Освести се! Време није истекло. Остави глупости, прихвати се посла, макар и силом. И Господ је моћан да те подигне и бићеш мила и њему и људима"

КАКО ДА САВЕТУЈЕМ НЕВЕРУЈУЋЕГ СРОДНИКА?

- Нека твоји савети буду кротки и извињавај се много пута, а више од свега позивај се на своју љубав према њему.

КАКО СЕ ОДНОСИТИ ПРЕМА СНОВИМА?

- Правило Светих Отаца је: не придавати значаја сновима. Ипак, пошто по милости Божијој ми често видимо и осећамо како нас Бог на јави уразумљује, можда понекад треба да се замислимо: не изобличава ли нас Господ у неком сну због неког греха. Страсти или слабости? Не жели ли можда на неки начин да ме уразуми или сачува од нечега. Наравно, своје снове ваља тајити и откривати их само духовном оцу или ономе ко је искусан у духовном животу, и то само оне снове за које осетимо да нам могу бити од посебног значаја и за које нам је потребно његово објашњење. ...

ДА ЛИ ТРЕБА ДРЖАТИ ТЕЛЕВИЗОР У КУЋИ?

- У данашње време разврата његово је присуство крајње саблажњавајуће. У ваш дом преко тв-екрана улазе свакакви људи, и врачаре, и хипнотизери, и разбојници, и блудници. Телевизор је разбојник који пљачка људске душе, а нарочито душе деце. Он васпитава децу по своме и одузима много времна. Осим тога, треба знати да се деца развраћују од греховних призора, и могу чак да оболе душевно, да постану бесновата (ђавоимана). ...

ЗЕШТО СУ УСТАНОВЉЕНИ ПРАЗНИЦИ ЦРКВЕНИ?

- По речима Светог Теофана Затворника, празници су установљени ради опомињања нашег на доброчинства Божија и узношења благодарења за њих Богу. ...

ДА ЛИ ТРЕБА ПУШТАТИ ДЕЦУ У ШКОЛУ НА ДАН ВЕЛИКИХ ПРАЗНИКА ЦРКВЕ, ЖРТВУЈУЋИ РАДИ ТОГА БОГОСЛУЖЕЊЕ?

- Боље је довести их у храм Божији. Само из неког посебно важног разлога могу се деца пустити у школу тога дана.

ШТА ДА РАДИМО КАДА ВЕЛИКИ ЦРКВЕНИ ПРАЗНИЦИ ПАДНУ У РАДНЕ ДАНЕ, А НА ПРАЗНИКЕ РАДИТИ НЕ ВАЉА?

- Иди на државни посао, а новац који тога дана зарадиш употреби на милостињу болеснима и убогима.

Извор:

(поуке и савети духовног оца, по старијим и новијим подвижничким оцима и духоносним старцима цркве).

 

 

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM