Select Your Language

Browse this website in:
ЗНАЦИ ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
субота, 25 септембар 2010 20:43

ОВАЈ СВЕТ ЈЕ ОСТАРИО ОД ГРЕХА

 

            Како рекох раније, блажене успомене Старац (духовник) ретко је напуштао своју келију, само из љубави према ученицима излазио је у предсобље, где нас је поучавао својим речима, испуњеним духовне сладости и мудрости.

            После неколико година на путовању, вративши се у Цариград, сазнао сам да је блажени старац болестан, и зажелео сам да га видим, пре него га Господ позове из овог живота. Још неки из нашега братства такође су желели да га посете са мном, и на вратима његове келије ми смо замолили, преко келејника да нас Старац удостоји свога благослова и поучавања. Старац је благонаклоно изразио спремност да нас прими... Ускоро је и он изишао: био је потпуно сед, средњега раста, мало погурен, на уснама му је лебдео леп осмех и са добротом је гледао на сваког од нас. Често би очи његове биле осенчене тугом, зато што је дубоко сажаљевао цели свет који је огрезао у гресима и невољама, а говорећи о томе, Старац је сагибао главу и плакао. Ми смо сели у полукруг и слушали речи Старца.

            Он нам је говорио како Господ силно жели наше спасење и да је све учинио за то, да се Његова милост и благодатна помоћ простире и на праведника и на грешника те је потребан само мали напор с наше стране за спасење душе.


           

            ...Крај света ће наступити касније, и последње време налази се у рукама Божијим, а заједно са тим - и у рукама човечијим. Бог ће послати свој срп за свемирну жетву тек онда, када човеково зло сазри до крајњих граница; јер доклегод на земљи буду живели заједно са злима и праведници, и све докле год постоји Црква Христова у чистоти, "не укаљавши своје хаљине" (Откривење 3:4), дотле зло у свету неће моћи да сазри. Али када већ не буде било праведника и када океан зла потопи целу васељену, тада наступа крај света, који ће бити сажежен и нестаће ради поновног рођења као нови свет, у коме Правда живи (2 Петрова 3:9-12). Пред сам крај света наступиће такве невоље које се не могу упоредити са онима из прошлости. Наступиће време туге на целу васељену, и човек ће човека омрзнути, свако ће се свакога бојати, и нико неће веровати никоме... Али људи се неће уразумити, нити ће се окренути Богу који може да их спасе, него ће та општа туга угасити сваки духовни живот: човек ће бити тако озлојеђен, тако окамењен, и опседнут само једном бригом - како да преживи, да за духовни живот неће бити у човека ни воље ни места у срцу, а неће тада бити ни учитеља духовног живота, јер ће се и они повести за светом. А Божије цркве или ће опустети или ће бити срушене, или духовно укаљане својим недостојним архипастирима и пастирима.

            И усред тог лома и хаоса у свету јавиће се Антихрист...

            Браћо, пазите на знаке наступајућег краја света, које нам је открио Господ наш Исус Христос и Његови Пророци и Апостоли, и не слабите у својој нади на Бога.

(Монах Василије, који је живео у Цариграду почетком 15. века оставио је један запис о поукама и размишљањима свога духовнка који је строго живео као затворник у својој келији)


ДУХ АНТИХРИСТОВ У СВЕТУ

 

            "Бог с неба погледа на синове људске да види има ли који разуман или који тражи Бога". (Пс.52,3)

 

            ...Настаће време када свет више неће моћи да се препозна. Када се приближи доба доласка Антихристовог, помрачиће се ум људи од плотских страсти и испуниће се у крајњој мери безбожјем и безакоњем, и свет ће тада почети да бива непрепознатљив. Лица ће се људска изобличити и мушкарци неће моћи да се разликују од жена због бестидне одеће и фризура које ће носити. Људи ће подивљати и постати као звери од обмане (прелести) антихристовске (којој ће подлећи).

            Поштовања према родитељима и старијима више неће бити, љубави ће нестати, а хришћански пастири, и архијереји и јереји, биће људи славољубиви и самозадовољни и неће умети да разликују десни пут од левог. Измениће се тада карактери и учења хришћана и Цркве. Људи ће упропастити своје целомудрије (чистоту) и завладаће разврат. Лаж и среброљубље достићи ће највећу дубину и тешко ће бити онима који гомилају благо у ризницама. Блуднице, прељубочинци, мужеложници (хомосексуалци), лопови и убице бавиће се тада политиком и људи ће, притиснути превеликом силом греха и разузданости, пристајати да се лише благодати Светог Духа, коју су добили на светом Крштењу, и да остану без (гриже) савести.

            Цркве Божије остаће без ревносних и побожних пастира и тешко тада хришћанима у свету, који потпуно остану без вере, због тога што неће видети никакву светлост познања. Повлачиће се тада из света у Света Прибежишта, да нађу олакшања души од невоља, али ће свугде наилазити на сметње и немир. И све то ће се збивати зато што ће Антихрист желети да загосподари свима и постане владалац читаве васељене...

 

(Изабрана постхумна откривења која је по нарочитом благослову Божијем, свети Нил Мироточиви (упокојио се 1651.) дао светогорском монаху Теофану, јављајуће му се у раздобљу 1813-1819.г.)

 

...Не очекујте помоћи од западних хришћана, надајући се да ће они устати на оружје ради заштите опште хришћанског наслеђа! Не очекујте! Западни хришћани на жалост, нису хришћани. Они су многобошци. И код нас, православних, такође има много тога незнабожачког. Брате, немој бити огорчен овим мојим речима, него испитај своју душу. Погледај само колико је у њој кумира (идола): ту је Меркурије - бог похлепе; ту је Афродита богиња телесне похоте; ту је Ареј - бог гнева и рата... - а у средини неки Зевс (Див) - то си ти сам, у своме самољубљу и самоугађању. Да, брате има много незнабожачког у нама, јер смо ми, православни, грешни и као појединци, и као народ. Ипак, ми јесмо многобошци и недокрштени само на површини а у дубини душе ми смо хришћани, зато што у смирењу своме ми имамо у срцу Христа. И зато, без обзира на наше грехе, "у смирењу нашем помену нас Господ". А западни народи само су на површини хришћани; а у срцу, души они су многобошци (пагани).

 

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM