Select Your Language

Browse this website in:
ПРВА ЛИТУРГИЈА У ГОЛИЊЕВУ КОД ЛИВНА, НАКОН ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 05 септембар 2018 21:00

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/09/05/prvaliturgija/

Првог септембарског дана 2018. године, после 77 година, а можда и дуже поново је служена Света Литургија у православној цркви у селу Голињево код Ливна. Уз пароха лијевањског, оца Предрага Црепуље, Свету Литургију су служили и протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, некадашњи парох лијевањски, као и игуман Серафим, старешина манастира Кацапун код Владичиног Хана.

Удахнувши живот живе цркве у овај страдални храм, на Литургији се окупило и десетак верника од којих су неки прешли дугачак пут да би присуствовали овом историјском богослужењу. По први пут у овом храму и након толико година један број верника је приступио и Светој тајни причешћа.

Православна црква у овом селу спаљена је током Другог светског рата, а прва фаза њене обнове која је започета током 2018. године полако се приводи крају о чему ћемо накнадно известити вернике. Дуго заборављена, сада ниче из пепела.

Какав је осећај стајати и молити се Богу на овом Светом месту, на земљи, маховини и поломљеним каменим остацима који су прекрили под ове цркве, изнад којих ниче обновљени храм, могу знати само они који су били овде или на сличним местима. Колика је благодат коју су они понели са овог места зна само Господ.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

ПОЗИВ: СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ГОЛИЊЕВУ

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/08/30/svliturgijagolinjevo/

Српска Православна Црквена Општина Лијевно обавештава вернике да ће у суботу 1. септембра бити служена Света Литургија у православној цркви у селу Голињеву код Ливна. Богослужење ће почети у 9 часова.

Ово ће бити прва Света Литургија у православној цркви у Голињеву након Другог светског рата, када је црква и страдала. Током 2018. године, након дужих припрема, кренуло се са обновом саме цркве, у оквиру чега је прекривена новим кровом, а на цркви су постављена и врата и прозори.

Више информација о радовима и даљим плановима за обнову ове цркве ћемо објавити накнадно. До тада, позивамо вернике да нам се придруже на Литургијском слављу поводом почетка обнове овог храма.

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM