Select Your Language

Browse this website in:
ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛИВНУ И ГУБИНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 02 септембар 2016 08:28

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛИВНУ


СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/02/livslava2016/


Велики хришћански празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина – је дан када се српски православни народ Ливањског поља традиционално окупља око својих храмова. Централни и најстарији храм у Ливну је и посвећен овом празнику.


Тако је ове године, у недељу 28. августа обележена слава овог храма, саграђеног пре 157 година. Свету Литургију служио је парох лијевањски, о. Жељко Ђурица, који већ 15 пуних година уздиже молитву Господу у овој светињи. Овом приликом се скупило 60-ак верника, како оних који и данас живе у Ливну и околним селима, тако и оних који су на тај дан дошли из Бања Луке, Београда и других места у којима данас живе расејани верници овога храма. Сједињени око своје светиње и у заједничкој молитви, осетила се истинита топлина једне мале, али истрајне заједнице. Велики број присутних је при крају Литургије приступио светима тајнама исповести и причешћа.


Овогодишњи кум славе је био Ранко Пажин из Губера са својом породицом, на чему му се управа парохије захваљује. Након богослужења, окупљени народ се задржао на ручку у парохијском дому. У веселој атмосфери, шали и разговору, окупљени су се задржали до поподневних сати. Била је то прилика да се сретну рођаци, комшије и пријатељи, али и стекну нова познанства.


Овај празник је додатно увеличан и чињеницом да је православна заједница добила једног новог члана. Инспирисан дружењем са Србима у својој далекој земљи, кроз које је и упознао православну веру, канађанин Мет Савели је одлучио да се баш на овај велики празник крсти у Ливну. Кум му је био његов дугогодишњи друг и колега, Милош Дамњановић.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: http://zavicajno.com/crkvena-slava-na-ubrus-u-gubinu-2016/

 

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У ГУБИНУ


СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/04/slavagubin2016/


Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког, слава цркве у Губину је и ове године прослављена уз велики број верника који су се сабрала поводом великог празника Успења Пресвете Богородице, коме је ова црква и посвећена. По устаљеној традицији, народ парохије Губинске се окупља да прослави своју храмовну славу дан по Великој Госпојини, на дан који је црква посветила Нерукотвореном Образу Господа Исуса Христа, у народу познатом као Убрус.


Пред великим бројем верника Свету Литургију служили су отац Слободан Кљајић, парох гламочки, отац Саша Црљић, парох дрварски, отац Савко Плавшић, парох граховски, те надлежни парох, отац Жељко Ђурица. За певницом су одговарали парох Срђан Белензада, парох веселињски, и отац Синиша Сердар, парох дрварски. Кум славе био је Мирко Јурић из Губина.


Након богослужења, у порти храма је припремљен ручак за неколико стотина окупљених. У лепој атмосфери, уз традиционалну крајишку песму, окупљени су се задржали до касних поподневних сати. По порти губинске цркве вијугало се коло као у неким прошлим временима. Радосни су били и они који данас живе у парохији губинској, као и они који су за тај дан дошли из других делова Босне и Херцеговине као и Србије. Растали су се уз одлуку да се и у будуће окупљају у Губину на овај дан.


Парохија губинска се овом приликом захваљује свима онима који су уложили труд да увеличају славу овога храма!


ИЗВОР: https://omlivanjska.com/2016/09/02/livslava2016/

LAST_UPDATED2
 

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM