Select Your Language

Browse this website in:
ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ЛИВАЊСКОМ ПОЉУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 22 април 2017 13:27

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2017/04/21/vaskrs2017/

Најрадоснији хришћански празник – Васкрс – и ове године је свечано прослављен у ливањском пољу, где се верни народ окупио на богослужењима, предвођен својим новим парохом, очем Предрагом Црепуљом.

Самом Васкрсу претходио је период поста и празничних богослужења која се нижу у сусрет овом радосном празнику. Тако се на Лазареву Суботу у Ливањском храму Успења Пресвете Богородице окупио мањи бој верника обележивши празник четвородневног Лазара, кога је Господ васкрсао из мртвих након четири дана. На вечерњем богослужењу освећене су врбине гранчице које су, након освећења, подељене нашој деци.

На Велики Петак, дан када се сећамо распећа Господа Исуса Христа на часни крст, у Ливањском храму служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице, којој се верни народ поклонио.

Следећег дана, на Велику Суботу, у својим храмовима окупио се верни народ доњег Ливањског поља. У 10 часова служена је Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Губину. Велики број окупљених је овом приликом приступио светим тајнама исповести и причешћа. На крају богослужења, освећена су и Васкршња јаја.

Након тога, на заједничкој молитви у храму Силаска Светог Духа на Апостоле са својим свештеником окупио се и верни народ парохије Врбичке.

Сам Васкрс прослављен је најсвечаније у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну. Велики број верника који су се постом припремали приступили су светим тајнама исповести и причешћа. Најмлађим парохијанима, који су на овај дан посебно испунили храм, подељени су пакетићи које је припремило Удружење Огњена Марија Ливањска које окупља расељене ливањске Србе и њихове потомке.

У поподневним сатима, Васкршња радост је испунила и храм Светог Пророка Илије у Црном Лугу, где су се верници ове парохије окупили на вечерњем богослужењу. Овом приликом су пакетићи припремљени од стране Удружења Огњена Марија Ливањска обрадовали и најмлађе парохијане црнолушке парохије.

LAST_UPDATED2
 
ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ЦРНОМ ЛУГУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 11 април 2017 16:36

Литургија Пређеосвећених дарова у Црном Лугу

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2017/04/09/clugpredjeosvecena/

Још као млади богослов чуо сам за Црни Луг. Причало се како је ту надалеко познати црквено-народни сабор о Илиндану, како се сви који су отишли или су пак протјерани са својих огњишта окупе код цркве Светога Илије. Тих дана се у завичај врати радост и дјечија граја, игра и пјесма и лијепо братско дружење, да случајни пролазник никада не би могао помислити да је становништво у овим крајевима малобројно.

Дуго времена сам и ја планирао да посјетим илиндански сабор, и ево по Божијем промислу постадох и парох у овим крајевима.

Прву литургију у храму светог пророка Илије одслужио сам 31.03.2017. Поред свештеника из Босанског Грахова и Дрвара, било је и, за ове крајеве, доста вјерника. Њихов број није био велики, али ови што су се окупили да се заједно са нама помоле Богу и поклоне моштима свог земљака, свештеномученика Нестора, показали су своју вољу и жељу да њихов завичај не буде „жив“ само у току илинданског сабора, већ у свакоме дану у години. Помолили смо се Богу да препознамо у сваодневници љепоте и благодати онога што нам је Он подарио. Требамо знати да је простор за живот најљепши тамо гдје влада љубав и братска слога. Ако буде слоге и љубави, биће и свега осталог што је за живот потребно. Иако нас није било много на светој служби, опет се показала да у Црном Лугу и те како има и оног свијетлог.

Молимо се Господу да оживљавајући вјеру у нашим душама, оживи и наш завичај.

 

LAST_UPDATED2
 
КРСТОПОКЛОНА НЕДЈЕЉА У ЛИВНУ И ОБИЛАЗАК ЦРКВЕ У ГОЛИЊЕВУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 15 март 2017 19:04

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2017/04/09/krstopoklona/

Недјеља трећа поста, која још носи назив и КРСТОПОКЛОНА, молитвено је прослављена у нашем светом храму у Ливну. Скоро сви вјерници приступили су исповјести и светоме причешћу. Посебну радост донијели су нам наши ливњаци који силом прилика не живе у Ливну, али користе сваки слободан тренутак да дођу у завичај.

Занимљиво је, да Срби из Ливна, ма гдје год били, увјек су својим срцима у завичају, па уз своје земљаке који су остали на огњиштима, свим силама покушавају да сачувају све оно што је везано за Србство у овим крајевима.

Ослушкујући рјечи гуслра који пјева да „Громом бије громовник Илија, огњем пали Огњена Марија“, тако и удружење које носи ово свето име Огњене Марије, огњем искрене љубави и пожртвовања спаљује сваки заборав на ова вјековна српска огњишта.

Поклонивши се Богу и Његовом Часном Крсту, након литургије, отишли смо до родног мјеста проте Сундечића – свештеника, пјесника и државника – гдје смо се на кратко помолили у порушеном светоме храму и поклонили гробовима предака из села Голињева, гдје други рат ни један Србин није преживио.

Главу су дали али Крст нису дали.

Али поучени смислом Крста Христовог и тематиком Крстопоклоне недјеље, знамо да без Крста и његовог добровољног ношења на нашим плећима нема ни спасења. Као што је и Христос рекао: „Ко хоће да иде замном, нека узме Крст свој и ходи замном.“

Заиста је ова земља, земља светих мученика за Крст Часни и лијепо име Исусово.

LAST_UPDATED2
 
ПРВА НЕДЈЕЉА ПОСТА НА ПАРОХИЈИ ЛИЈЕВАЊСКОЈ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 12 март 2017 21:25

Ко пости-душу гости, рекли би наши стари.А ко се Прчешћује и гријехе своје исповједа, на добром је путу ка Царству Небескоме, по оним Христовим ријечима:“Ко једе Тијело моје и пије Крв моју, живи у мени и ја у њему, и ако умре живјеће.“

Тако смо и ми Срби са лијевањске парохије приступили светом Причешћу на Чисту недјељу Великог и Часног поста. У  Суботу 04.марта служили смо у Губину, гдје смо вршећи службу Божију мислима били у времену честитога проте Ристе и светих душа које су у то тешко вријеме испуњавале наш губински свети храм. На литургији молитвено учешће узело је, можемо рећи цијело село, али опет нам није било тијесно. Било нас је мало, али знамо да су са нама на молитви бдиле и душе наших предака мученика. Када човјек крочи у губински храм, не може а да не осјети ту благодат многих и многих праведничких молитава узнесених Богу са овог мјеста. Било је прелијепо.

Сутрадан, у свету недељу, служили смо у храму Успенија Богородичиног у Ливну. Пролазећи поред спомен цркве Свете Марине, осјећали смо понос на своје претке.Који искупљени крвљу Христовом, не пожалише ни своју да пролију за Њега, и тако не давши вјеру за вечеру, прибројаше се хору светих мученика.
Испуњени таквим осјећањима радосно смо приступили Светој Чаши, надајући се да и ми постанеме причасници Живота вјечнога.
Служити Богу на овом светом мјесту, част је и понос сваком свештенослужитељу, а такође и велика обавеза према светим мученицима.
Молимо се Богу да прими наше молитве и да нас услиши. Амин.

12.03.2017. године,

парох лијевањски, јереј Предраг Црепуља

LAST_UPDATED2
 
ПОЗИВ НА СКУПШТИНУ УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски Предраг Црепуља   
недеља, 26 фебруар 2017 21:33

Оригинални линк: https://omlivanjska.com/2017/02/24/skupstina2017/

На основу члана 18. Статута Удружења ОМЛ, Управни одбор на I/2017 седници одржаној 14. фебруара 2017. године доноси

ОДЛУКУ

О сазивању Седме седнице Скупштине Удружења ОМЛ

Број УО 5/2017

I

Сазива се Седма седница Скупштина Удружења Огњена Марија Ливањска, Београд.

Скупштина Удружења одржеће се у суботу, 11. марта 2017. године са почетком у 17 часова, у просторијама СО Звездара, Булевар краља Александра 77, Београд.

II

Управни одбор Удружења за заказану седницу Скупштине предлаже следећи

Д Н Е В Н И   Р Е Д:

 1. Отварање седнице и поздравна реч Председника Удружења
 2. Избор радних тела VII Скупштине: (1) Радно председништво /председник и два члана/; (2) Комисија за гласање /председник комисије и два члана/; (3) Два оверача записника; (4) Записничар;
 3. Извештај Комисије за гласање;
 4. Пријем нових чланова по примљеним приступницама;
 5. Предлог и усвајање дневног реда Скупштине;
 6. Усвајање Записника са VI редовне Скупштине Удружења ОМЛ, Београд;
 7. Уводно излагање Председника УО о активностима Удружења између две седнице и плану активности за 2017. годину;
 8. Доношење Одлуке о усвајању Извештаја о раду Удружења између две седнице;
 9. Разматрање и усвајање Плана активности Удружења за 2017. годину;
 10. Избор Председника Удружења;
 11. Разно.

III

Листа чланова Скупштине утврђује се на основу списка чланова. Право пуноважног одлучивања на седници Скупштине имају и овлашћени пуномоћници чланови који не присуствују седници.

IV

Члановима Удружења позив за одржавање Скупштине упућује се редовном или електронском поштом или телефонским позивом најкасније два дана пре одржавања Скупштине.

V

Ова Одлука ступа на снагу даном доношења и објављује се на интернет страници Удружења.

Гордана Достанић, Председник УО

 

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM