Select Your Language

Browse this website in:
Завичај у срцу носе и њиме се поносе ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 08 март 2016 13:46

Удружење Ливњана и Граховљана у Бачком Јарку осми пут заредом у свом месту окупило је широм Србије расејане земљаке на дружење под слоганом: „Чувајмо завичај од заборава“. У препуној сали ресторана „Код Шмеке“ 350 земљака дошло је да се уз пригодну беседу, песму и игру присете подручја с ког потичу.

Дошли су гости из завичаја, Београда, Кикинде, Зрењанина, Врбаса, Бачке Паланке, Суботице, Футога, Новог Сада, Сирига, Темерина и наравно Бачког Јарка. После поздравне речи Ковиљкa Шуњке председника управног одбора удружења, госте су поздравили и представници општине Темерин, а из завичаја је поздраве пренео парох Ливањски Жељко Ђурица.
cuvajmo 2016 (7)Поздраве је упутио у име комшијских удружења Мирко Латиновић, пореклом из Босанског Петровца. Присутни су били представници Завичајних удружења Дрвара, Босанског Петровца, Гламоча, Мањаче, Врбљана, Удружења Српских крајева и Удружења Огњена Марија Ливањска. Скуп су благосиљали заједно свештеници Жељко Ђурица из Ливна и Илија Проле из Бачког Јарка.
cuvajmo 2016 (17)У културно- забавном етно делу програма, који су водили Јелена Стојановић и Владимир Вујановић, наступили су момци и девојке из КУД Младен Стојановић из Бачког Јарка, песници Љубица Михајло и Илија Ињац, гуслар Пенезић Љубомир, а праве овације одушељења и задовољства изазвао је наступ певачке групе „Звуци с камена“ у специфичним униформама, униформама српске војске. Са песмама Тамо далеко, Боже правде и других патриотских песама.cuvajmo 2016 (26)
У забавном делу програма, наступио је оркестар Максимус бенд из Бачког Јарка.
Забава, прича и весеље трајало је до раних јутарњих сати уз богату трпезу. Сви гости су отишли кућама задовоњни, са пуно лепих утисака и поруком: Чувати завичај од заборава.
Приликом одласка кућама, чуло се приликом поздрављања: Видимо се, на лето у завичају, а идуће године опет на деветом по реду дружењу у Бачком Јарку.

Све фотографије са овог догађаја погледајте ОВДЕ

повезане вести:

LAST_UPDATED2
 
СЈЕДНИЦА УПРАВНИХ ТЕЛА ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 08 март 2016 08:48
euor_11

У седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу Епископ Атанасије је данас 06. марта 2016. године је одржао заједничу сединицу Епархијског савета и Епархијског управног одбора.Радном делу заседања претходила... Новости

 
Представници Удружења Огњена Марија Ливањска у радној посјети Музеју Републике Српске ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 05 март 2016 21:45

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ И ОВДЕ: http://omlivanjska.com/2016/03/05/omlumuzejurs/

Парох лијевањски отац Жељко Ђурица, као и представници Удружења ОМЛ, Милош Дамњановић, Александар Радета и Гордана Достанић посетили су Музеј Републике Српске 1. марта и у двочасовном радном састанку са директором Музеја, г-ђом Надом Пувачић, конзерватором-рестауратором Дијаном Пешикан Егић, историчарем уметности Љиљаном Шево договорили начин и услове извођења више важних предстојећих послова везаних за заоставштину и имовину православне цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну.

Први размотрени и договорени послови односили су се на обезбеђење прикладног материјала – скенираних фотографија икона ливањске православне цркве, ради излагања на предстојећој изложби „Срби Ливањског поља-трајање кроз векове“ планираној за средину априла ове године у Београду. Љубазношћу запослених Музеја, на поменутој изложби ће, на прикладан начин, бити приказани и неки детаљи који се односе на рестаурацију ливањских икона, као и репродукције вредних икона. Такође, било је речи и о могућности приказивања исте изложбе у Бања Луци током ове године.

Други део разговора односио се на дефинисање оптималних предуслова враћања рестаурираних икона у ливањску цркву, имајући у виду и до сада извршене радове, као и тренутне околности санирања и обнове цркве (изолација, замена крова, малтерисање, рестаурација мобилијара, постављање безбедносних услова исл). У циљу прецизног дефинисања радних и финансијских услова представници Музеја РС обавиће радну посету Ливну, након чега ће, у складу са препорукама, Удружење ОМЛ и Парохија лијевањска предузети даље неопходне кораке за стварање оптималних услова чувања српске заоставштине на месту коме припада.

LAST_UPDATED2
 
ПРЕДАВАЊЕ ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА У ЛИВНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
недеља, 21 фебруар 2016 03:51

ЗДРАВИМ РАСУЂИВАЊЕМ ДО ХАРМОНИЗАЦИЈЕ ЖИВОТА МЕЂУ НАРОДИМА И РЕЛИГИЈАМА

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко – петровачки Господин Атанасије одржао је у петак 19. фебруара 2016. године у пасторалном центру жупе Римокатоличке цркве „Сви Свети“ у Ливну предавање на тему „Предрасуде и ми“, у организацији Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, односно Одбора за Међурелигијску сарадњу у Ливну. Ово је била уједно и прилика за прву посјету Његовог Преосвештенства, од како је устоличен за Епископа бихаћко-петровачког, жупи „Сви Свети“ у Ливну, гдје га је дочекао фра Јосип Јукић.

Поред просвјетних радника и директора школа, предавању с присуствовали представници Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине Госпођица Мр Божана Ивелић-Катава и Господин Ален Видовић, испред Исламске заједнице у Ливну главни имам Џевад еф Хаџић и Един еф. Јашаревић члан ОМС Ливно, испред Српске Православне Цркве: парох лијевањски Високопречасни протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, члан одбора ОМС ЛИВНО парох гламочки Високопречасни протојереј Слободан Кљајић, протојереј Здравко Богојевић секретар Епархије бихаћко-петровачке и парох веселињски јереј Срђан Белензада и представници теренског уреда ОСЦЕ-а из Дрвара.

Модератор овог предавања је био фра Јосип Јукић, жупни викар уједно и предсједник ОМС Ливно. Након срдачног поздрава и уводне ријечи, фра Јосип је укратко представио предавача Његово Преосвештенство Епископа бихаћко-петровачког Атанасија и позвао га да одржи предавање.

Епископ Атанасије је поздравио све присутне, након чега је рекао да сама тема предавања „Предрасуде и ми“ позива на расуђивање. У Уводу предавања је објаснио појам предрасуда као стварање суда, слике о некоме, а без претходног објективног сагледавања. Такође, је истакао да предрасуде владају свуда као опасна мрежа у којој се крећемо. За предрасуде је рекао да су покушај заробљавања ума, и да је то модерно ропство које је на неки начин горе и од физичког. Током предавања Епископ Атанасије је нагласио потребу да се људи заштите од предрасуда пажљивом борбом на духовном нивоу. У тој борби је Христос највећи Учитељ као „Пут, Истина и Живот“. Позвао је све да у било којој области себи обезбиједе заштиту од зла и предрасуда. Осврнуо се на то како је сам Христос страдао невин због лоше слике о њему и предрасуда које су створили фарисеји. Говорио је како, нажалост, постоје предрасуде према неком појединачно, према народима, али и према себи самоме, те да друге треба гледати као браћу своју, и помоћи им. На крају је Епископ Атанасије истакнуо закон љубави, као нешто што може највише допринијети разбијању предрасуда и добрим међуљудским односима.

Након предавања присутни су имали прилику поставити питања и добити одговоре од Његовог Преосвештенства.

После предавања и дискусије Епископ Атанасије се захвалио на позиву и похвалио организовање оваквих сусрета као што је овај који је организовао Одбор за међурелигијску сурадњу у Ливну, истичући да су они нарочито потребни на нашем босанском простору, на којем су нажалост, многи страни фактори посејали разне предрасуде по својим жељама и интересним потребама.

Завршну ријеч је рекао модератор фра Јосип Јукић, захваливши се Његовом Преосвештенству на доласку и учешћу.

Овај сусрет у Ливну, уверени смо, представљаће један значајан корак за хармонизацију односа народа и религија на овом простору у будућности.

fotogalerija i snimak:

ЗДРАВИМ РАСУЂИВАЊЕМ ДО ХАРМОНИЗАЦИЈЕ ЖИВОТА ...

LAST_UPDATED2
 
УДРУЖЕЊЕ ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, прото-ставрофор Жељко Ђурица   
четвртак, 18 фебруар 2016 08:03

Подружница Удружења Огњена Марија Ливањска у НОВОМ САДУ

ОБАВЈЕШТАВА

све своје чланове, пријатеље и поштоваоце да ће у петак 19.02.2016. године са почетком у 17 часова у просторијама Клуба и галерије „Зрно“, Трг Марије Трандафил бр. 11 у Новом Саду бити одржан радни састанак по питању активности Подружнице у 2016. години и позива исте да узму учешће у дискусији, на тај начин буду упознати са планираним активностима те идејама и коментарима допринесу реализацији планова.

Главне теме су:

  • Припреме изложбе фотографија из ливањско – граховског краја .
  • Организовање обиљежавања 75 година од злочина у Другом свјетском рату у Ливну и околини и помена жртвама тог злочина.
  • Могућност организовања екскурзије-посјете-поклоничког путовања крајишким општинама у Федерацији Б и Х.

Са радошћу Вас очекујемо,

Одбор Подружнице.

http://omlivanjska.com/2016/02/18/odborns2016/

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео


Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM