Select Your Language

Browse this website in:
ПРИПРЕМЕ ЗА ОГРАЂИВАЊЕ ГРОБЉА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 19 јул 2018 19:15

Оригинални линк: https://omlivanjska.com/2018/06/29/gubergroblje/

Користимо ову прилику да информишемо све чланове Удружења Огњена Марија Ливањска из села Губера да су, у складу са планом рада Удружења за 2018. годину, покренуте активности везане за ограђивање Губерског гробља. Као што је већини вас познато, оградни зид на нашем гробљу је у лошем стању и потребно је санирати постојећи зид или изградити нови.
За спровођење ове акције је формиран одбор у оквиру Удружења Огњена Марија Ливањска, који ће водити цео процес, укључујући прикупљање понуда за извођење радова, прикупљање прилога, као и извођење самих радова. Одбор планира да до Огњене Марије изађе са предлогом најбољег решења за извођењем радове, те начином прикупљања прилога.
Прилоге за радове на гробљу можете уплатити на следећи начин:

за уплате из Србије: Сврха уплате – Прилог за губерско гробље; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца: 160-380800-45; Позив на број – 09012018.

за уплате из БиХ: Сврха уплате – Прилог за губерско гробље; Прималац – Удружење ОМЛ; Рачун примаоца: 551-72077032321-17; Позив на број – 09012018.

за уплате из иностранства потребне податке можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

 
ЈЕДНА НЕДЈЕЉА У БОГОРОДИЧИНОМ ХРАМУ У ЛИВНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 24 јун 2018 17:36

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕhttps://omlivanjska.com/2018/06/24/jednanedeljaulivnu/

Са првим зрацима сунца, са ливањског смарагдно плавог неба, освану још једна света недјеља. Вријеме је да се служи Богу. Парох лијевањски, узевши из дома вино, воду, просфору и све што је неопходно да би се служила Света Литургија, одјева своју мантију и лаганим корацима креће ка прелијепом храму Успења Пресвете Богородице, који наши преци изградише још за турског земана. Храм на узвишици, видан из цијелог Ливна, крст са његовог звоника се види из цијелог града.

Идући ка храму, свештеник у себи размишља: ”Мили Боже, хоће ли ко од стараца моћи данас доћи? Дан је лијеп, али је синоћ било невријеме. Можда не смеју вани. Ово мало дјечице је на распусту, можда су негдје и отишли…”.

Тако размишљајући, стиже у свети храм, откључавајући га са два огромна метална кључа, и улази унутра. Сваки пут улазак је запањујући. Када се одшкрину метална врата, верника дочека велељепни изглед унутрашњости, прелијепе иконе са својим златним ореолима које одољевају зубу времена и мирис тамјана од претходне Литургије. Зидови натопљени искреном молитвом и тешким бременом историје који носи ова мала хришћанска заједница на својим плећима.

Иако још никога нема, свештеник осјети да ће барем њих неколико доћи. Упркос болести и годинама, Ливњаци неће дозволити да њихова светиња остане празна. Колико год да их дође, црква ће бити пуна.

Сабирајући своје мисли на молитву, облачећи се у свете златоткане одежде у миру и тишини храма обасјаног првима зрацима сунца, размишља колико ли је светих душа у прошлости, баш у овом храму, са својим часним протама ливањским, своје молитве Богу узносило. Одлутавши тако у мислима, тргну га звук звона са других градских цркава. Појури да и он позвони старим звоном које је пре више од једног века даривала честита Стана Арнаут да, како на њему пише, ”живе зове, а мртве оплакује” те да, својим рањеним звуком, сакупи вернике.

Одједном, тишину у црквеној порти почеше да испуњавају гласови. Чују се и дјеца. Ту су Стојка и Војка, Весна и Божана, и сви остали наши парохијани, носе цвијеће за свети храм. Ту су Милка и Смиљана, спремне да држе пјевницу. Ту су и наша дјечица, ђаци за вјеронауку, неки да чтецирају, неки да помогну у олтару, сви да своје искрене молитве Богу узнесу. Јер, молитве дјечије и ових измучених стараца су најискреније засигурно.

Литургија свечано одпоче. Иако нас је десетак, као да нас је стотину – јер тако и звучаше када одјекну прво Амин, које пјевница започе а остали подржаше.

Не осјећамо да нас је мало, јер са нама су свети анђели и наши преци, који спију вечним сном праведних мученика тек неколико метара од Богородичине цркве, у капели Свете великомученице Марине. Са нама су и сви они, наши најмилији, рођени и крштени овдје а расути по цијеломе свијету.

Тако одпоче још једна Света Литургија у Ливањској Богородичиној цркви. Одпочета давних дана, а никада се, ако Бог да, неће завршити…

 
ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА У НОВОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ ЗАВИЧАЈНИХ УДРУЖЕЊА КАНТОНА 10 ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 19 јун 2018 07:25

ОРИГИНАЛНИ ЛИНК: https://omlivanjska.com/2018/06/17/glasanjeprijava/

Српска завичајна удружења из општина Дрвар, Босанско Грахово и Ливно користе прилику да информишу јавност да је са радом почела заједничка Канцеларија завичајних удружења из Кантона 10. Ову канцеларију ће користити представници Удружења Дрварчана, Удружења Граховљана и Удружења Огњена Марија Ливањска, чија су седишта у Београду. Адреса Канцеларије је Булевар Милутина Миланковића 120б, локал 26 (преко пута Арена Спорт-а).

Међу првим заједниким акцијама које ће ова три Удружења спровести је кампања за регистрацију гласача за опште изборе који ће се одржати у БиХ у октобру 2018. године. Пре свега, задали смо себи задатак да анимирамо што више Срба пореклом са ових простора и са правом гласа које живе ван Босне и Херцеговине да се пријаве за гласање изван БиХ.

Једино на овај начин можемо допринети томе да српски народ који живи на територији Кантона 10 (општине Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Купрес, Ливно и Томиславград/Дувно) добије одговарајући број представника у кантоналној Скупштини и Влади, који ће се борити за наше интересе у оквиру институција.

Пријаве за гласање из иностранства се могу поднети до 24. јула ове године. Ради реализације овог циља, у Канцеларији завичајних удружења Кантона 10 ће дежурати представници наших удружења, који ће стајати на располагању свима који желе да се пријаве за гласање изван БиХ. Све што је потребно за регистрацију за гласање можете завршити у нашој Канцеларији без икаквих трошкова.

Канцеларија ће бити отворена у следећим терминима до 24. јула:

Средом од 09-20 часова

Четвртком од 11-19 часова

Петком од 11-19 часова

Суботом од 09-19 часова

Нашим члановима се можете јавити и телефоном у овим терминима на бројеве: 011-3110-590 или 064-658-1044.

Позивамо све наше земљаке пореклом са територије Кантона 10 да у овим терминима дођу у наше просторије, где ће им чланови наших удружења помоћи око попуњавања потребних формулара и прибављања документације за пријављивање за гласање у иностранству.

Подсећамо још једном да се сва лица која имају личне карте БиХ или су живела на територији БиХ до 1991. године могу пријавити за гласање поштом, тј. да им се гласачки листић пошање на кућну адресу у Србији.

Више информација о пријављивању за гласање из иностранства можете наћи овде:

https://omlivanjska.com/2018/05/31/glasanje2018/

http://www.grahovo.org/prijavom-u-centralnoj-izbornoj-komisiji-u-sarajevu-do-24-jula-srbi-iz-fbih-mogu-da-iskoriste-svoje-pravo-glasa/

 
ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЗА НОВИ ЦРКВЕНО-НАРОДНИ ДОМ У ГУБИНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 19 јун 2018 07:22

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕhttps://omlivanjska.com/2018/06/17/temeljgubin/

Српски православни живаљ под Динаром и у Ливањском пољу, рекло би се, судбина никада није штедјела. Но, није ред да сву кривицу пребацујемо на судбину, која чак и не постоји. Праведније је да кажемо, да су дух и вјеру ових несаломивих кршних горштака покушавали да саломе и погазе неки мање храбрији и мање поштенији људи. Но, Бог је праведни Судија, па нека Његова Буде задња.

Много пута борци за слободу, али много пута и издани и остављени, постајали су избјеглице и напуштали своја огњишта. Али занимљиво је да су се увијек враћали родном селу и родној Динари. Рекло би се, нити они могу без Динаре, али богами ни Динара не може без њих.

Ево милошћу Божијом, а трудом наших добрих људи са губинске парохије, и њихових пријатеља из других мјеста освештали смо темеље, покрај наше свете цркве у Губину, милост је и слава.

Темељи, које освештасмо  су за  нови црквено-народни дома који подижемо на нашој парохији. Али не само то.То су и темељи нове наде и нове воље за повратак на своје и својима.

У исто вријеме док заједнички подижемо конак, многе куће се полако али видно обнављају и санирају. Све су ближе дани, када ће наша села бити, барем у овим љетним данима пуна људи, пјесме и весеља.

Пуна села а пуне и душе.

Велики труд  наших подинарца, који  улажу за своја села и своје људе неће остати заборављен ни код људи а камоли код Бога, код кога је све записано у вјечну књигу.

Јесте, драга браћо и сестре, да нас је живот разбацао по цијеломе свијету, али, када се пожелимо и присјетимо живота у родном крају, треба да дођемо и испунимо срцу жељу, па макар то било и на кратко, на пар дана, једном годишње, колико се може. Битнији је тај осјећај, када пролазиш кроз родно село а  свако те  препознаје, дал по оку, по гласу, по челу, по говору. То је  осјећај када је срце веће од Динаре, а око бистрије од Шаторског језера.

То нико нема право да нам одузме и ускрати..

 
ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА БРБИЧКЕ ЦРКВЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 09 јун 2018 21:04

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕhttps://omlivanjska.com/2018/06/06/slavavrbica/

На Духовски понедељак, 28. маја 2018. године, верни народ Врбичке парохије окупио се да прослави славу свога храма који је посвећен празнику Силаска Светог Духа на Апостоле. Свету Литургију служио је парох лијевањски и врбички отац Предраг Црепуља, а за певницом је одговарао г. Миле Вујичић из Бојмуната. На крају Литургије, пресечен је и славски колач, а окупљени су се задржали у парохијском дому на чашици разговора.

Црква Силаска Светог Духа на Апостоле у Врбици саграђена је између два светска рата на темељима порушене дрвене цркве, саграђене од брвана. Црква је 1929. године осветио Митрополит дабробосански Петар Зимоњић. Као најстарији парох врбички спомиње се Теодор Козомара.

Црква је 1989. године обновљена и освећена 1990. године од стране Епископа далматинског Николаја. Запаљена је у току рата 1994. године а обновљена након 2000. године трудом госпође Марије Лежер из Канаде, у спомен на њеног племенитог мужа, Марка Лежера, који је као официр СФОР-а службовао на овим просторима.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM