Select Your Language

Browse this website in:
Завршени спољашњи радови на капели и костурници у Ливну ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 септембар 2016 20:09

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/28/radovikosturnica2016-2/

Дана 10.8.2016. године, почели су обимни радови на спољашности капеле и спомен-костурнице Св. Великомученице Марине у Ливну, који су трајали све до 16.9.2016. године. Овим радовима су решени проблеми са пробијањем воде у костурницу као и оштећења на фасади, који су проузроковани како дотрајалошћу појединих елемената на капели тако и одређеним пропустима начињеним у различитим фазама градње.

Полазна основица за радове је био пројекат санације који је сачинила архитектонско-грађевинска фирма Енинг д.о.о. з Ливна током зиме и пролећа текуће године. На основу овога су прикупљене понуде од потенцијалних извођача. Као најповољнија изабрана је понуда г. Жељка Митровића (Занатска радња ”Соколово”). За надзорни орган над радовима изабрана је фирма Енинг д.о.о.

На костурници су изведени следећи радови:

 • Замена дотрајалих прозора у куполи капеле, направљених од дрвета и уграђених 1991. године, који су почели да труле. Стари дрвени прозори су замењени новом алуминијумском столаријом. Такође, висина прозора је смањена, у складу са оригиналним пројектом, тако да се сада прозори не спуштају директно до плоче око куполе, што је доприносило пробијању воде у капелу.
 • Испод куполе је изграђен бетонски венац уместо постојећег степенастог увлачења конструкције са северне и јужне стране, који су стварали велике проблеме приликом кишних падавина, пре свега на фасади храма, а у складу са оригиналним пројектом. Ове површине су прекривене поцинканим лимом.
 • Замењен је бакарни покривач на куполи и олтарској апсиди, те израђен нови од поцинканог лима са адекватним нагибом и потребним слојевима (ваздушни слој, дашчана оплата, итд.)
 • Изнад улазног трема, изграђен је бачвасти свод, у складу са оригиналним пројектом.
 • Санирана је фасада на храму – иако је пројектом санације било предвиђено обијање старе и израда нове фасаде, када се приступило самим радовима утврђено је да је највећи део постојеће фасаде у добром стању, те да је потребно санирати постојећа оштећења. Након санације, преко спољних зидова је навучен нови слој акрилне беле фасаде.
 • Откопани су темељи предулаза, постављена је дренажна цев, те исти насути шљунком преко кога су враћене постојеће бетонске коцке.
 • Постављени су олуци на храму.

Укупна цена грађевинских радова тако износи 23.977,00 КМ.

Са поносом можемо истаћи да је већина средстава за извођење ових радова обезбеђена добровољним прилозима чланова Удружења Огњена Марија Ливањска и нашег народа, чији претци овде почивају. Један мањи део средстава је обезбеђен кроз конкурс Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Посебну захвланост желимо да изразимо и господину Синиши Видовићу из Бања Луке, који је, препознавши важност ове светиње, приложио нове прозоре за куполу и бачвасти свод изнад улазних врата.

Овим радовима спољашњост капеле и спомен-костурнице Св. Великомученице Марине добила је свој коначни облик и изглед. У наредним месецима следе завршни радови на уређењу унутрашњости капеле и спомен-костурнице, који изискују даље финансијске издатке у процењеној висини од око 3.000 евра. У том периоду, биће потребно утврдити и да ли постоје донаторска средства за фрескописање овог храма, која би требао да обезбеди Фонд Патријарха Павла при Патријаршији у Београду.

 
ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 24 септембар 2016 20:26

"СРБИ ЛИВАЊСКОГ ПОЉА - ТРАЈАЊЕ КРОЗ ВЕКОВЕ"

У вечерњим часовима у петак 23. септембра 2016. године у Великом салону Банског двора у Бањој Луци Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је отворио изложбу „Срби Ливањског поља – трајање кроз векове“, која је по благослову Епископа Атанасија припремљена и организована од Удружења Огњена Марија Ливањска из Београда.

У поздравном говору (у прилогу) Епископ Атанасије је изразио захвалност члановима Удружења Огњена Марија Ливањска, који дужи низ година са великом ревношћу његују сјећање и чувају историју на невино пострадале православне Србе у Другом свјетском рату у Ливну и Ливањском пољу и шире. Овом приликом Епископ Атанасије је учесницима и посјетиоцима изложбе пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Господина Јефрема.

На овој изложби , чија је прва поставка била у Београду у априлу ове године, бројни посјетиоци могли су да погледају архивска докумената, фотографије храмова, знаменитих личности Ливна, познатих Ливањских породица, артефаката из народног живота и прошлости Срба Ливна и Ливањског поља.

Аутори изложбе су проф др Вељко Ђурић Мишина и Радован Пилиповић.

У програму отварања су учествовали Гордана Достанић, председник УО Удружења ОМЛ, Проф.др Бранко Докић, Душан Басташић, председник Удружења Јадовно1941., кларинетисти Стефан Ђурица и Давид Ковачић и КУД Јањ из Стројице са женском етно групом и групом Јањски Соколићи.

ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

У Бања Луци отворена изложба

„Срби Ливањског поља-трајање кроз векове“

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕhttps://omlivanjska.com/2016/09/24/blizlozba2016/

У организацији Удружења Огњена Марија Ливањска, Београд и Банског Двора, Бања Лука, у петак 23.септембра у Великој сали Банског Двора свечано је отворена изложба „Срби Ливањског поља-трајање кроз векове“, чији су аутори проф др Вељко Ђурић Мишина, Радован Пилиповић.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

Пред око седамдесет посетилаца о вековима живота, страдања и заоставштине ливањских Срба говорили су:

 • Гордана Достанић, председник УО Удружења ОМЛ.
 • Проф.др Бранко Докић, декан Електротехничког факултета и
 • др Душан Басташић, председник Удружења Јадовно1941

У уметничком делу програма учествовали су кларинетисти Стефан Ђурица и Давид Ковачић и КУД Јањ из Стројице са женском етно групом и групом Јањски соколићи.

Програм је водила Весна Катић.

И овом приликом захваљујемо се свима који су на било који начин помогли припрему и одржавање ове изложбе.

Изложба ће бити отворена до 30.септембра т.г.

ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

 

LAST_UPDATED2
 
УРЕЂЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ ГРОБАЉА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 15 септембар 2016 20:58

 

Оградимо гробље у Застињу!

 

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/14/zastinjezidapel/

Након успешно завршене прве фазе изградње оградног зида на гробљу у Застињу (погледајте: Извештај о првој фази изградње оградног зида гробља у Застињу), Одбор за ограђивање гробља позива све потомке сахрањених на овом гробљу, као и људе добре воље, да помогну у реализацији друге фазе изградње оградног зида. Велики део старог оградног зида је урушен или у врло лошем стању.

Одбор формиран за реализацију овог задатка чине: Димитрије Томић, отац Жељко Ђурица, Драгомир Петровић и Милош Дамњановић.Пројекат изградње новог зида у пуној дужини око гробља захтева 65.767,00 КМ, па је одлучено да се радови поделе у неколико фаза. У следећој фази, предвиђена је изградња новог зида на западној и делу северне стране гробља у дужини од 177 метара. Према предрачуну, укупна процењена вредност ових радова износи 22.400 КМ.

Одбор тренутно на располагању има укупно 5.448,00 КМ, закључно са 6. септембром. Имајући у виду да су материјалне могућности нашег народа који данас живи у Ливну и околним селима врло ограничене, овом приликом позивамо све оне који живе у другим деловима Републике Српске и Србије, као и широм света, да се активно укључе и дају прилог за планиране радове. Чињеница да на гробље тренутно може улазити стока и друге животиње не служи на част нама, потомцима.

Уплате се могу извршити:

У БиХ, преко наменског подрачуна СГВ-ПР Ливно:

 • уплате у КМ: Сврха уплате – Обнова зида гробља у Застињу; Прималац – СГВ-ПР Ливно, Подрачун за оградни зид православног гробља у Застињу, Број рачуна: 338 150 228 132 9611
 • девизне уплате из иностранства: осим горе наведених података, вашој банци ће бити потребно и следеће: IBAN BA 393 381 507 781 331 655, UNICREDIT BANK d.d. Mostar, SWIFT CODE UNCR BA 22

У Србији, преко рачуна Удружења Огњена Марија Ливањска:

 • уплате у динарима: Сврха уплате – Обнова зида гробља у Застињу; Прималац – Удружење ОМЛ; Број рачуна – 160-380800-45; Позив на број – 06092014
 • девизне уплате из иностранства: инструкције можете наћи на овом линку https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

За било каква питања можете контактирати следеће особе:

 

СПИСАК ПРИЛОЖНИКА ОД 1.4.2016 – 6.9.2016 год.

(Имена осталих приложника можете наћи овде: Извештај о првој фази изградње оградног зида гробља у Застињу )

 

LAST_UPDATED2
 
Прослављена слава цркве у Ливну и Губину ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 02 септембар 2016 08:28

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У ГУБИНУ

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/04/slavagubin2016/

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког, слава цркве у Губину је и ове године прослављена уз велики број верника који су се сабрала поводом великог празника Успења Пресвете Богородице, коме је ова црква и посвећена. По устаљеној традицији, народ парохије Губинске се окупља да прослави своју храмовну славу дан по Великој Госпојини, на дан који је црква посветила Нерукотвореном Образу Господа Исуса Христа, у народу познатом као Убрус.

Пред великим бројем верника Свету Литургију служили су отац Слободан Кљајић, парох гламочки, отац Саша Црљић, парох дрварски, отац Савко Плавшић, парох граховски, те надлежни парох, отац Жељко Ђурица. За певницом су одговарали парох Срђан Белензада, парох веселињски, и отац Синиша Сердар, парох дрварски. Кум славе био је Мирко Јурић из Губина.

Након богослужења, у порти храма је припремљен ручак за неколико стотина окупљених. У лепој атмосфери, уз традиционалну крајишку песму, окупљени су се задржали до касних поподневних сати. По порти губинске цркве вијугало се коло као у неким прошлим временима. Радосни су били и они који данас живе у парохији губинској, као и они који су за тај дан дошли из других делова Босне и Херцеговине као и Србије. Растали су се уз одлуку да се и у будуће окупљају у Губину на овај дан.

Парохија губинска се овом приликом захваљује свима онима који су уложили труд да увеличају славу овога храма!

 

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛИВНУ

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/02/livslava2016/

Велики хришћански празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина – је дан када се српски православни народ Ливањског поља традиционално окупља око својих храмова. Централни и најстарији храм у Ливну је и посвећен овом празнику.

Тако је ове године, у недељу 28. августа обележена слава овог храма, саграђеног пре 157 година. Свету Литургију служио је парох лијевањски, о. Жељко Ђурица, који већ 15 пуних година уздиже молитву Господу у овој светињи. Овом приликом се скупило 60-ак верника, како оних који и данас живе у Ливну и околним селима, тако и оних који су на тај дан дошли из Бања Луке, Београда и других места у којима данас живе расејани верници овога храма. Сједињени око своје светиње и у заједничкој молитви, осетила се истинита топлина једне мале, али истрајне заједнице. Велики број присутних је при крају Литургије приступио светима тајнама исповести и причешћа.

Овогодишњи кум славе је био Ранко Пажин из Губера са својом породицом, на чему му се управа парохије захваљује. Након богослужења, окупљени народ се задржао на ручку у парохијском дому. У веселој атмосфери, шали и разговору, окупљени су се задржали до поподневних сати. Била је то прилика да се сретну рођаци, комшије и пријатељи, али и стекну нова познанства.

Овај празник је додатно увеличан и чињеницом да је православна заједница добила једног новог члана. Инспирисан дружењем са Србима у својој далекој земљи, кроз које је и упознао православну веру, канађанин Мет Савели је одлучио да се баш на овај велики празник крсти у Ливну. Кум му је био његов дугогодишњи друг и колега, Милош Дамњановић.

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: http://zavicajno.com/crkvena-slava-na-ubrus-u-gubinu-2016/

ЦРКВЕНА СЛАВА НА УБРУС У ГУБИНУ 2016.

 

LAST_UPDATED2
 
Почели радови на спомен-костурници у Ливну ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 21 август 2016 15:39

Почели радови на спомен-костурници у Ливну

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/08/17/radovikosturnica2016/

Почетком августа почели су радови на капели и спомен-костурници Св. Великомученице Марине у Ливну, који обухватају обимне радове на спољашњости овог храма. Овим радовима ће бити решени проблеми са пробијањем воде у костурницу, који су проузроковани како дотрајалошћу појединих елемената на капели тако и одређеним пропустима начињеним у различитим фазама од почетка градње објекта до касније обнове.

Међу радовима који се изводе су:

 • замена дотрајалих прозора у куполи капеле, направљених од дрвета и уграђених 1991. године, који су почели да труле. Прозори ће бити замењени новом алуминијумском ПВЦ столаријом. Такође, висина прозора ће бити смањена, у складу са оригиналним пројектом, тако да се прозори не спуштају директно до плоче око куполе, што је доприносило пробијању воде у капелу.
 • Испод куполе биће изграђен венац, у складу са оригиналним пројектом, уместо постојећег степенастог увлачења конструкције са северне и јужне стране, који су стварали велике проблеме приликом кишних падавина.
 • Биће замењени бакарни покривачи на куполи и олтарској апсиди, те израђени нови са адекватним нагибом и потребним слојевима (ваздушни слој, дашчана оплата, итд.)
 • Изнад улазног трема, биће изграђен бачвасти свод, у складу са оригиналним пројектом.
 • Санираће се оштећења проузрокована водом и мразом на фасади.

Пројекат обнове и санације храма израдила је фирма Енинг д.о.о. из Ливна, која је ангажована и као надзор на радовима, док радове изводи предузимач Жељко Митровић из Соколова, општина Рибник. Са поносом можемо истаћи да је већина средстава за извођење ових радова обезбеђена добровољним прилозима чланова Удружења Огњена Марија Ливањска и нашег народа, чији претци овде почивају. Један мањи део средстава је обезбеђен кроз конкурс Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Посебну захвланост желимо да изразимо и господину Синиши Видовићу из Бања Луке, који је, препознавши важност ове светиње, приложио нове прозоре за куполу и бачвасти свод изнад улазних врата.

Овим радовима капела и спомен-костурница Св. Великомученице Марине добиће свој коначни облик и изглед. Након ових радова, приступиће се осликавању унутрашњости капеле средствима обезбеђеним од стране Фонда Патријарха Павла при Патријаршији у Београду.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео


Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM