Select Your Language

Browse this website in:
ТВ ХРАМ: Страдање Срба у Ливањском крају о ком се деценијама ћутало (ВИДЕО) ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 10 август 2018 20:49

ВИДЕО ЕМИСИЈУ ТВ ХРАМА ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: http://www.tvhram.rs/vesti/aktuelnosti/404/monstruozno-stradanje-srba-livanjskom-kraju-kom-decenijama-cutalo-video

Православног српског становништва у Ливањском крају остало је само у траговима. Против потпуног затирања боре се нејака старачка плећа оно мало Срба који су остали у Ливну, али и немоћна сећања хиљада оних које су вихор последњег рата и хрватски злочини расејали широм света. Неки од њих и ове године су се окупили у Ливну, и то на исти дан када су усташе на Огњену Марију 1941. године на најсвирепије начине убили око 1.600 православних Срба ливањског краја бацајући их у јаме, неке заклане, неке спаљене а неке су у јаме дубине и до 40 метара и живе бацали. Извршиоци ових злочина над Србима биле су њихове прве комшије, школски другови, колеге са посла – Хрвати.

„Другим светским ратом ми губимо велики број наших сродника овде на земљи, али добијамо их на небу. Ми често кажемо да нас ливњака нема осамдесет у Ливну, али када би бројали има нас преко 1500 душа, јер увек рачунамо наше претке који почивају у цркви свете великомученице Марине“ каже млади ливањски парох Предраг Црепуља.

Борис Пажин из села Велики Губер поред Ливна посведочио је да је на Огњену Марију 1941. године страдало једанаест чланова његове шире породице:

„Директно ми је страдао прадеда, деда и стриц. Стриц који је отишао у Немачку 1939. године, а вратио из Немачке 1941. године, сутрадан су га усташе одвеле на ливаду и убили“ рекао је Пажин.

У оближњем селу Голињеву сада живе католици и муслимани, а до Другог светског рата су живели православни Срби.

„На жалост, већ на почетку рата 1941. године, свих 230 православих Српских мештана је побијено на разним стратиштима на Ливањском пољу, што у Прологу, што у јамама на планини Камешници, тако да након Другог светског рата у овом селу није било никог од православног живља“ – рекао је др Милош Дамјановић из Удружења „Огњена Марија Ливањска“.

Село Челебић је на Огњену Марију 1941. остало без 403 православна Срба

„Село Челебић је било мешано село, православно и католичко, био је исти број православаца и католика. Ми смо одувек живели лепо са нашим комшијама. Оно што је лоше у свему томе је то да ми увек у добром времену добро живимо са тим људима ал наиђе тако неки период када се нешто деси и то нико не може да објасни. Ми Срби села Челебић нисмо страдали од Хрвата из неких других села, него управо од наших комшија са којима смо живели, заједно радили, заједно косили, заједно све послове сеоске радили“ прича Никола Петровић, председник Ливањског удружења ,,Огњена Марија Ливањска“ и додаје да су односи између Срба и Хрвата били толико добри да нико није ни помишљао шта може да се деси и шта ће се десити.

Ходајући ураслом стазом којом је као дечак ишао у школу од првог до четвртог разреда, Никола се присећа како су се ту играли као деца и како су учили школу у којој је, каже, било много пропуштених часова, а један најважнији час, историјски час никада није ни одржан.

„То ми никада неће бити јасно. О Србима који су страдали 30. јула 1941. године, педесет година нико никада ништа није рекао. Зашто?“ – поставља питање на које нема одговора.

Након 50 година од зверских убистава православних Срба ливањског краја, почетком 90-их година њихови потомци су се уз помоћ спелеолога спуштали у  јаме Ливањског поља у којима су убијени њихови преци. Бранко Лаганин, из Ливањског села Велики Губер рекао је да је био до свих јама у којима су усташе бацали Србе.

„Био сам ја на свим тим стратиштима, и у Прологу и у свим тим јамама и спуштао се доле у њих, било је јама и од 40 метара где смо се спуштали где се могло остати 15, 20 минута па до пола сата, јер су ту температуре биле 5 до 7 степени усред лета, тако да је било прилично тешко издржати али све се то одрадило у једној импозантној акцији у којој су сви житељи православне вере са ових терена учествовали свим срцем и свом душом“ –  испричао је Бранко.

Тада су есхумиране кости побиjених. Њихове кости су умивене, осунчане и похрањене у новоизграђену крипту покраj цркве Успениjа Пресвете Богородице у Ливну. На жалост, 1992 године потомци злочинаца су минирали крипту и на таj начин учинили нови злочин над остацима невиних жртава. Срећом, било је Срба који су ризиковали главу и дошли да сакупљају кости, да их пси не развлаче и оне су опет похрањене у новоизграђену капелу посвећену Светој Великомученици Марини у којој су ове, 2018. године свештеници пореклом из ливањског краја служили Литургију, а након Литургије и парастос  ливањским мученицима.

Удружењење Огњена Марија ливањска традиционално окупља прогнане Србе из Ливањског краја на овај празник у славу пострадалих предака, чувајући на тај начин сећање на њих уз наду у Васкрсење мртвих и веру да се такви злочини више никада и никоме неће поновити, а да ће срушени домови прогнаних Срба бити обновљени како би расељени Ливњаци након више од две деценије изгнанства могли да наставе живот у свом завичају.

Комплетну причу о страдању Ливањских мученика погледајте у репортажи Телевизије „Храм“.

 
МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА ЛИВАЊСКЕ МУЧЕНИКЕ 2018.ГОД. ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 10 август 2018 20:47

 

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/08/07/molitsecanje2018/

 

У данима од 28. јула до 1. августа одржана су молитвена окупљања у знак сећања на српске цивилние жртве пострадале од усташа 1941. године на више стратишта на подручју Ливна и Купреса: код села Пролог; јамама: Равни Долац, Самогред, Бикуша, Тушница-Јеловача, Камешница, Рубића Долац, Развала. Пропунта, ливади Трновац, челебићкој школи; на местима: Кожварица, Мала врата, Занесовићи, Борова Глава… Преко 1600 жена, деце, стараца и мушкараца убијено је на најстрашније начине,  маљем и ножем, а бројни су и живи бачени у крашке јаме планина око Ливањског поља. Молитвеним сећањем сународници и потомци обележили су 77 година од њиховог страдања и поклонили сенима предака чију жртву и страдање не заборављају.

Главно молитвено окупљање одржано је у Ливну 30. јула, на Огњену Марију, где је служена Света Литургија у Спомен-капели св. Великомученице Марине у којој су похрањене мошти ливањских мученика, извађене из јама 1991. године. Пред шездесетак потомака и других верника, Свету Литургију су служили отац Мирко Јамеџија, некадашњи парох лијевањски, отац Слободан Кљајић, парох гламочки, отац Срђан Белензада, парох веселињски, отац Велимир Врућинић, родом из Губера, као и ђакон Радомир Врућинић. Један број присутних је приступио и светој тајни причешћа током литургије. Након богослужења, свештенство и верници су се задржали на ручку који је припремила управа парохије.

Овом молитвеном сећању су претходили парастоси у Београду, Новом Саду, Бања Луци и Брчком.

У Београду молитвено сећање је одржано 28. јула у цркви Светог Марка. Парастосу, који је служио отац Мирко Јамеџија, присуствало је око шездесет сународника и потомака.

У цркви Светог Јована Богослова у Бања Луци, парастос 29. јула у поподневним часовима служио је отац Предраг Црепуља, парох лијевањски.

Након недељне литургије у цркви Светих Кирила и Методија у Новом Саду, служен је, 29. јула помен ливањским Србима. Помен је служио отац Велимир Врућинић.

Помен страдалим ливањским Србима служен је и у храму Свете Недеље у Брчком након недељне Литургије. Пред великим бројем верника, укључујући и један број оних из Ливањског поља, молитвено сећање предводили су отац Миодраг Тошић, отац Жељко Ђурица и протођакон Велибор Симић.

Истог дана, 29. јула, служен је и помен у манастиру Богородице Тројеручице, на Авали. Помен је служио отац Војо Билбија.

У ливањском селу Губину, у порти цркве Успења Пресвете Богородице, код споменик оцу Ристу Ћатићу и његовим парохијанима из села Сајковић и Грковци помен су 31. јула служили су отац Предраг Црепуља и ђакон Радомир Врућинић.

Истог дана отац Предраг Црепуља и ђакон Радомир Врућинић одржали су парастос у селу Чапразлије, на месту срушеног споменика житељима тог села, побијеним у јами Самогред.

Ови дани молитвеног сећања на ливањске Србе завршени су парастосом који је служен на спомен-гробљу на Барјаку, у селу Челебићу, 1. августа, на месту где и даље лежи највећи део моштију нешто више од 400 мештана овог и околних села, побијених од усташа у данима око Огњене Марије. Предводећи нешто више од 20 окупљених, парастос је служио отац Савко Плавшић, парох граховски.

Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија ливањска захваљује се свима који су присуствовали обележавању ове тужне годишњице, запалили свећу и помолили се за душе наших страдалника.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: http://jadovno.com/u-beogradu-sluzen-parastos-stradalim-livanjskim-srbima/#.W12oFrh9i70

LAST_UPDATED2
 
Распоред богослужења и окупљања око Огњене Марије и Илиндана ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 29 јул 2018 16:52

Молитвено сећање на невине жртве ливањских Срба сурово побијених, усташком руком, 1941. године одржаће се и ове године.  Помолићемо се за душе жена и деце који су тада живи бацани у јаме Динаре, Голије, Старетине, Тушнице, Камешнице…, мушкараца побијених код села Пролог, побијене нејачи у челебићкој школи, на ливади Трновац, на подручју Купреса…., њих преко 1600, од тек рођених до у старости онемоћалих. Тих дана, око Огњене Марије, нестале су заувек целе српске породице, а у неким селима од тога дана све до данас више нема ни једног Србина.

Педесет година након овог злочина потмци су достојно, у Спомен капели у Ливну, сахранили мошти страдалника извађене из већине јама. Нажалост, за њих није било мира и већ наредне године је део моштију разбацан око оскрнављене Спомен-капеле и делимично запаљене лијевањске православне цркве. Упорни потомци страдалника, Епархија бихаћко-петровачка и Парохија лијевањска обновили су Спомен-капелу и поново у крипту положили мошти мученика.

Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска позивају вас да се заједно помолимо за душе наших мученика, на парастосима који ће се одржати у:

ЛИВНУ, 30. јула у 10.00, Света Литургија – Спомен-капела св. Великомученице Марине, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља и присутни свештеници;

БЕОГРАДУ, 28. јула у 11.30, помен – црква Светог Марка, помен ће служити свештеник Мирко Јамеџија;

БАЊА ЛУЦИ, 29. јула у 17.00, помен – црква Светог Јована Богослова (Лауш), помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

НОВОМ САДУ, 29. јула у 10.30, помен – црква Светих Кирила и Методија (Телеп), помен ће служити свештеник Велимир Врућинић;

АВАЛИ, 29. јула у 10.00, помен – Манастир Богородице Тројеручице, помен ће служити свештеник Војо Билбија;

ГУБИНУ, 31. јула у 10.00 Света Литургија – црква Успења Пресвете Богородице у Губину, споменик оцу Ристу Ћатићу и дванесторици житеља села Сајковић, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

ЧАПРАЗЛИЈАМА, 31. јула у 12 часова – помен код порушеног споменика страдалима служиће свештеник Предраг Црепуља;

ЧЕЛЕБИЋУ, 1. августа у 10.30 – спомен гробље на Барјаку, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

ЦРНИ ЛУГ – 2. август у 10 часова – Илиндан – Света Литургија и слава цркве Св. Пророка Илије у Црном Лугу;

ВРБИЦА – 4. август у 10 часова – Блага Марија – Света Литургија и збор код цркве Силаска Светог Духа на Апостоле у Врбици.

 
МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА ЛИВАЊСКЕ МУЧЕНИКЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 19 јул 2018 19:17

ОРИГИНАЛНИ ЛИНК: https://omlivanjska.com/2018/07/18/secanje2018/

Молитвено сећање на невине жртве ливањских Срба сурово побијених, усташком руком, 1941. године одржаће се и ове године.  Помолићемо се за душе жена и деце који су тада живи бацани у јаме Динаре, Голије, Старетине, Тушнице, Камешнице…, мушкараца побијених код села Пролог, побијене нејачи у челебићкој школи, на ливади Трновац, на подручју Купреса…., њих преко 1600, од тек рођених до у старости онемоћалих. Тих дана, око Огњене Марије, нестале су заувек целе српске породице, а у неким селима од тога дана све до данас више нема ни једног Србина.

Педесет година након овог злочина потмци су достојно, у Спомен капели у Ливну, сахранили мошти страдалника извађене из већине јама. Нажалост, за њих није било мира и већ наредне године је део моштију разбацан око оскрнављене Спомен-капеле и делимично запаљене лијевањске православне цркве. Упорни потомци страдалника, Епархија бихаћко-петровачка и Парохија лијевањска обновили су Спомен-капелу и поново у крипту положили мошти мученика.

Парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска позивају вас да се заједно помолимо за душе наших мученика, на парастосима који ће се одржати у:

ЛИВНУ, 30. јула у 10.00, Света Литургија – Спомен-капела св. Великомученице Марине, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља и присутни свештеници;

БЕОГРАДУ, 28. јула у 11.30, помен – црква Светог Марка, помен ће служити свештеник Мирко Јамеџија;

БАЊА ЛУЦИ, 29. јула у 17.00, помен – црква Светог Јована Богослова (Лауш), помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

НОВОМ САДУ, 29. јула у 10.30, помен – црква Светих Кирила и Методија (Телеп), помен ће служити свештеник Велимир Врућинић;

АВАЛИ, 29. јула у 10.00, помен – Манастир Богородице Тројеручице, помен ће служити свештеник Војо Билбија;

ГУБИНУ, 31. јула у 10.00 Света Литургија – црква Успења Пресвете Богородице у Губину, споменик оцу Ристу Ћатићу и дванесторици житеља села Сајковић, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

ЧАПРАЗЛИЈАМА, 31. јула у 12 часова – помен код порушеног споменика страдалима служиће свештеник Предраг Црепуља;

ЧЕЛЕБИЋУ, 1. августа у 10.30 – спомен гробље на Барјаку, помен ће служити свештеник Предраг Црепуља;

Свако добро од Господа!

LAST_UPDATED2
 
ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У БЕЧМЕНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 19 јул 2018 19:16

ОРИГИНАЛНИ ЛИНК: https://omlivanjska.com/2018/07/04/prijavabecmen/

Учешће српског народа пореклом из Кантона 10 (општине Ливно, Грахово, Дрвар, Гламоч, Купрес и Дувно) на општим изборима у БиХ је од великог значаја за опстанак нашег народа на подручју овог кантона. Једино учешћем на изборима можемо осигурати већи број истинитих представника српског народа у кантоналној скупштини, влади, и осталим органима. Једино ако изгласамо праве представнике нашег народа у кантоналне институције можемо очекивати да ћемо имати коме да се обратимо ако у нашем селу треба насути или асфалтирати пут, обновити коју кућу, довести струју, обезбедити здравствену заштиту, па и запослење младих људи.

Због свега овога, Удружење Огњена Марија Ливањска, у сарадњи са другим завичајним удружењима из нашег кантона, још једном позива све оне који то још увек нису урадили, да се региструју за гласање поштом. Право гласа имају сва расељена лица из Кантона 10, чак и ако немају важеће личне карте БиХ.

Позивамо све који испуњавају ове услове да ове недеље у периоду од 10.30 до 13 часова дођу у салу парохијског дома храма Св Саве у Бечмену, где ће им представници Удружења Огњена Марија Ливањска попунити пријаве за гласање поштом из иностранства на изборима у БиХ. Све они који могу такође позивамо и да нам се придруже на Светој Литургији у овом храму, која почиње у 9 часова.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM