Select Your Language

Browse this website in:
РОДИТЕЉИМА, СВ. ВЛ. НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
субота, 25 децембар 2010 08:32

Владика Николај 1

БЕСЕДА РОДИТЕЉИМА

I

"Рече Бог Авраму: Даћу ти породицу врло велику и начинићу од тебе народе многе, и цареви ће изаћи од тебе", (1.мој.17,6).

Велика је слава имати деце и звати се родитељ, велика је то слава и пред Богом и пред анђелима и пред народом.

Пред Богом, јер они који су у законитом браку па рађају децу испуњавају вољу Божију, и заповест дату још Адаму и Еви: "рађајте се и множите се"!

Пред анђелима, јер колико деце има у кући онолико анђела шаље Бог да буду хранитељи и бранитељи сваког детета по на особ. Ко дакле има седмеро деце у кући, тај има и седам анђела Божијих у кући својој.

Велика је то слава још и пред народом. Каква је то дивна слика пред нашим очима од малена: девет синова, (девет Југовића) и стари родитељи њихови. То је слава народна, понос народни. А кад неко хоће да куне најстрашнијом клетвом, он говори као свети цар Лазар: "Не имао од срца порода".

 

LAST_UPDATED2
 
ВЕРА У ВИДОВИТЕ ВАНГЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
понедељак, 06 децембар 2010 19:17

БАБА  ВАНГА

 

Да би боље схватили ко је Ванга, потребно је знати ко су демони и зашто је дружење са њима погубно?

 

Ђаво или Сатана створен је Богом као духовно светлосно биће, анђео светлости, украшен лепотом и великом мудрошћу; уместо захвалности, он је према творцу показао завист и горду жељу да и сам постане Господ свих ствари. Због тога је са мноштвом других истожелећих анђела спао са неба и отишао од Бога, настанио се у ваздушним сферама над земљом! Његова божанска лепота поцрнела је а велика мудрост, ставивши се у службу зла, постала мрачно лукавство. Откада му је небески свет постао недоступан, он је сву своју злобу окренуо на човека. Најпре га је навео да такође сагреши против Божје љубави, а пошто је човек пао у грех, његова природа, постала је приступачна за зло демонско, у њему су се помешали добро и зло. Демонима, пак, господари чисто зло и наношење зла њихова је насушна потребна, искључива храна и искључиво задовољство. Завист и препреденост ових отпадника од Бога, толика је, да они хиљадама и хиљадама година не престају да заводе људе на пут "синова пропасти". Коначну побједу добра у људској природи обезбедио је онима који у Њега верују, Господ Исус Христос својим страдањем и васкрсењем, али је човекова слободна воља, хоће ли своју веру поклонити ђаволу, старом клеветнику лажи и оцу лажи, или Спаситељу нашем Исусу који је истина.

LAST_UPDATED2
 
О ПОСТУ И ПРИЧЕШЋИВАЊУ, ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
недеља, 28 новембар 2010 23:19

Шта за духовни живот хришћанина значи Св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: „Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Ко једе од овога Хлеба живеће вечно...

Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Ко једе Тело моје и пије Крв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Крв моја право пиће.“ Из потпуне вере у ове речи Господње, први су хришћани журили св. Причешћу не по неком наређењу, него непосредно из осећања да без Њега не могу духовно живети, управо онако као што човек не дише по наређењу, него спонтано, осећајући да се без ваздуха гуши и да умире. Одлазили су свагда недељом и празником на Св. Литургију и на ђаконов позив - „са страхом Божјим и вером приступите!“ сви су у реду, прилазили и причешћивали се. Они су притом потпуно осећали да приступају најдубљој тајни наше вере и највећем дару Божијег милосрђа, па су се трудили да Свесветном и Пречистом Богу, у св.Причешћу, прилазе у чистоти и светости срца и душе. Звали су се „свети“ и заиста су били свети; чували су се од сваког греха, јер су знали да „ко чини грех, роб је греху“, да грех окреће човека на правац који води супротно од Бога, прља душу и чини је неспособном за Св. Причешће. Онај ко би ипак пао у грех, одмах се дизао, исповешћу чистио душу од њега да не би у нечистоти примио Св. Причешће: „Јер, који недостојно једе и пије ( Хлеб и Чашу Господњу ) суд себи једе и пије, не разликујући Тела и Крви Господње.“

 

LAST_UPDATED2
 
ЖЕНАМА У 21. ВЕКУ, ЉУБИЦА РАДЕТА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 17 новембар 2010 07:22

ЖЕНЕ 20-ОГ ВЕКА

 

Велики српски песник Матија Бећковић у својој песми" Косово поље" каже:" Краду ми памћење, скраћују ми прошлост, отимају векове, пале ми тапије и затиру постојање"

Ми,православни Срби из Ливна и ливањских села као да желимо да живимо по рецепту оних који  овај рецепт написаше крвљу наших предака. Жеља ми није да осудим ниједног појединца друге вере и нације. Само желим да са другим посетиоцима сајта поделим оно што су мени причале моје баке, тетке, мајка и отац.

LAST_UPDATED2
 
РЈЕЧНИК ЦРКВЕНИХ ПОЈМОВА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 28 октобар 2010 16:29

ГЛОСАР РЕЛИГИЈСКИХ ПОЈМОВА

- ПРАВОСЛАВНИ ГЛОСАР –

 

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 61 62 63 64 65 66 67 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM