Select Your Language

Browse this website in:
СЛОБОДАН ЧОВЕК И БРЗ ЖИВОТ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
недеља, 07 април 2013 19:58

Једног зимског поподнева био сам у шуми изнад града. Стајао сам тако на једном видиковцу, испод кога је био аутопут. Био је хладан дан, падао је снег, тако да нигде у шуми није било ничега осим снегом прекривених стаза и дрвећа. Гледајући призоре око себе, осетио сам се као да се налазим на граници. На граници два света. Један свет био је у шуми, други доле на аутопуту. Замисло сам себе као усамљеног монаха који шета по снегом прекривеној шуми. Шетао сам тим стазама гледајући у савршенство испред себе. Мир и тишина! Призор и осећај тешки за описивање... Осетио сам се слободним!
Погледао сам испод себе. Каква супротност! Довољно је било да направим неколико корака ка видиковцу и већ сам се осетио као на прелазу из раја у пакао. Стотине аутомобила, аутобуса, камиона јурили су аутопутем. Журба, јурњава, свирају једни другима, претичу се... Замисло сам се у њиховој кожи, како журим да одвезем неку робу, причам телефоном, касним на састанак, бројим новац, рачунам... Схватио сам колика је супротност између монаха који слободно корача стазама по шуму, и пословног човека са ташном или лаптопом у руци како жури на састанак. Схватио сам колико је монах који је одбацио сва лажна задовољства овог света срећнији од директора неке фирме. Схватио сам да је једино што људе чини несрећним заправо - брз живот!

 
“СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ” ЗА ПРАВОСЛАВНУ ДЕЦУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 19 март 2013 06:54

Са циљем пружања подршке нашем народу који живи на подручју Ливањског поља, а пре свега нашим малишанима, Удружење Огњена Марија Ливањска је спровело још једну акцију, скромног, али симболичног карактера. Захваљујући разумевању и доброј вољи редакције дечијег листа “Светосавско звонце”, обезбеђена је редовна достава примерка овог часописа свакој српској породици у Лијевањској парохији која има децу школског узраста. Један број примерака биће достављен и парохији Гламочкој као и архијерејском намесништву Дрварско-Граховском. Овај дечији часопис, који излази већ 45 година, а последњих година у тиражу од чак 30,000 примерака, користи се као помоћно средство у настави веронауке у многим школама у Србији. Удружење ОМЛ се још једном захваљује редакцији часописа на челу са главном уредницом, госпођом Радмилом Мишев, којој исказујемо посебну захвалност за предусетљивост и разумевање.

О дечијем часопису “Светосавско звонце”, који свесрдно препоручујемо духовном васпитању ваше деце, више информација можете наћи на интернет презентацији:хттп://www.звонце.спц.рс

svetosavsko-zvonce извор:

 
ПОРУКА ЕПИСКОПА ХРИЗОСТОМА НА ПОЧЕТКУ ВАСКРШЊЕГ ПОСТА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
недеља, 17 март 2013 07:18

Драга у Христу Господу дјецо духовна,
Велики и часни пост, или како га још називамо васкршњи пост, света четрдесетница,  је духовно-физички процес повезан са  временским периодом од 40 дана прије Васкрса. Васкрс је највећи и најзначајнији празник наше вјере и наше Цркве! Васкрс је божанска побједа ЖИВОТА над смрћу, БОГА над сатаном, ВРЛИНЕ над гријехом. Васкрс је наша ЗАЈЕДНИЦА са Васкрслим Христом. У ту и такву БОЖАНСКУ ЗАЈЕДНИЦУ морамо ући достоји, очишћени и опрани од наших гријеха, страсти и порока. Зато нам је Господ преко Цркве своје свете дао ОВАЈ ПОСТ као средство очишћења и припреме за заједницу са Богом, са Христом Васкрслим.
Пост је, гледајући с поља, уздржавање од конзумирања масних јела и пића у периоду од 40 дана пред Васкрс. Да не би неко олако помислио да је то само пост, те да је све друго дозвољено, треба истаћи  да пост подразумијева и уздржавање од прекомјерног конзумирања свих јела и пића! Јер, прекомјерност у било чему је прво искушење, а потом и гријех.
Овај вид поста је првенствено намјењен нашем организму. То је она дијета коју нам врло често здравља ради одређују или прописују љекари. Овај физички пост, односно уздржање од хране и пића помаже нашем организму, нашем тијелу, али исто тако и нашем уму, нашој души, нашем унутарњем  духовном човјеку. Постоји физиолошки процес утјецаја физичког (материјалног) на духовно, психичко, умно, емотивно!!! Међутим, суштина поста је, како каже црквени пјесник: одстрањење зла, суздржање језика од  злих ријечи и разговора, отсуство љутње и гњева, разоткривање (духовнику) рђавих жеља, злих разговора, лажи, кривоклетства. Пост је и исправљање претходно учињених грешака, сасјецање страствених помисли и пожуда, срдачна исповјест, чишћење савјести кроз свету тајну исповјести.
Чишћење савјести!
Кажу свети оци: да нема ништа битније у животу, нити претежније од чишћења савјести. Савјест је писање живота.  Чишћење савјести је попут савременог чишћење компјутера. Човјекова савјест и његова потсвјест су попут савременог компјутерског хард-диска у који се похрањују сви наши животни фајлови.

 
ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ У САРАЈЕВУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 13 март 2013 22:13

У уторак, 12. марта т.г. Његово преосвештенство г. Хризостом званично је посјетио Предсједника Владе Федерације БиХ-не г. Никшића и Секретара Министарства за људска права и избјеглице у Вијећу Министара г. Ковача.
Састанку са г. Никшићем присуствовао је и Предсједник Владе Унско-санског Кантона г. Липовача, игуман Сергије Карановић и г. Ивица Младина савјетника премијера Федерације.
На крају састанку се прикључио и Др. Лагунџија, предсједник СДП-а и Министар спољних послова у Вијећу министара БиХ-а
Одмах након пријема код г. Никшића Преосвећени владика је имао сусрет и разговор са Секретаром Министарства са људска права и избјеглице у Вијећу Министара БиХ-не г. Ковачом. Састаку и разговорима присуствовао је и г. Божовић Младен, директор фонда за повратак и игуман Сергије Карановић.
Из Кабинета Епископа

 
ПОМОЗИМО И МИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
понедељак, 11 март 2013 16:42

Свештеник Владимир Живковић из Бечмена има 33 године, отац је троје деце. Оболео је од Акутне Мијелидне Леукемије, потребно је лечење комбинованом хемиотерапијом - око три недеље клиничког лечења. За одлазак и лечење потребно је прикупити 20.000,00 е - за први део, хемиотерапију, док за трансплантацију потребује 130.000,00 е. Епархија сремска покренула је акцију прикупљања средстава. Овлашћена особа од Епископа сремског Господина Василија за прикупљање средстава је парох румски јереј Сретен Лазаревић (063426624).

динарски рачун: 58-102-0000095/1 ,

а девизни рачун: RS35-160-5830200013728-66 са назнаком "за лечење свештеника Владимира Живковића"

Тема о начину уплата из иностранства:

http://www.pouke.org...e-3#entry812752

 

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM