Select Your Language

Browse this website in:
ПОРУКА ЕПИСКОПА ХРИЗОСТОМА НА ПОЧЕТКУ ВАСКРШЊЕГ ПОСТА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
недеља, 17 март 2013 07:18

Драга у Христу Господу дјецо духовна,
Велики и часни пост, или како га још називамо васкршњи пост, света четрдесетница,  је духовно-физички процес повезан са  временским периодом од 40 дана прије Васкрса. Васкрс је највећи и најзначајнији празник наше вјере и наше Цркве! Васкрс је божанска побједа ЖИВОТА над смрћу, БОГА над сатаном, ВРЛИНЕ над гријехом. Васкрс је наша ЗАЈЕДНИЦА са Васкрслим Христом. У ту и такву БОЖАНСКУ ЗАЈЕДНИЦУ морамо ући достоји, очишћени и опрани од наших гријеха, страсти и порока. Зато нам је Господ преко Цркве своје свете дао ОВАЈ ПОСТ као средство очишћења и припреме за заједницу са Богом, са Христом Васкрслим.
Пост је, гледајући с поља, уздржавање од конзумирања масних јела и пића у периоду од 40 дана пред Васкрс. Да не би неко олако помислио да је то само пост, те да је све друго дозвољено, треба истаћи  да пост подразумијева и уздржавање од прекомјерног конзумирања свих јела и пића! Јер, прекомјерност у било чему је прво искушење, а потом и гријех.
Овај вид поста је првенствено намјењен нашем организму. То је она дијета коју нам врло често здравља ради одређују или прописују љекари. Овај физички пост, односно уздржање од хране и пића помаже нашем организму, нашем тијелу, али исто тако и нашем уму, нашој души, нашем унутарњем  духовном човјеку. Постоји физиолошки процес утјецаја физичког (материјалног) на духовно, психичко, умно, емотивно!!! Међутим, суштина поста је, како каже црквени пјесник: одстрањење зла, суздржање језика од  злих ријечи и разговора, отсуство љутње и гњева, разоткривање (духовнику) рђавих жеља, злих разговора, лажи, кривоклетства. Пост је и исправљање претходно учињених грешака, сасјецање страствених помисли и пожуда, срдачна исповјест, чишћење савјести кроз свету тајну исповјести.
Чишћење савјести!
Кажу свети оци: да нема ништа битније у животу, нити претежније од чишћења савјести. Савјест је писање живота.  Чишћење савјести је попут савременог чишћење компјутера. Човјекова савјест и његова потсвјест су попут савременог компјутерског хард-диска у који се похрањују сви наши животни фајлови.

 
ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ У САРАЈЕВУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 13 март 2013 22:13

У уторак, 12. марта т.г. Његово преосвештенство г. Хризостом званично је посјетио Предсједника Владе Федерације БиХ-не г. Никшића и Секретара Министарства за људска права и избјеглице у Вијећу Министара г. Ковача.
Састанку са г. Никшићем присуствовао је и Предсједник Владе Унско-санског Кантона г. Липовача, игуман Сергије Карановић и г. Ивица Младина савјетника премијера Федерације.
На крају састанку се прикључио и Др. Лагунџија, предсједник СДП-а и Министар спољних послова у Вијећу министара БиХ-а
Одмах након пријема код г. Никшића Преосвећени владика је имао сусрет и разговор са Секретаром Министарства са људска права и избјеглице у Вијећу Министара БиХ-не г. Ковачом. Састаку и разговорима присуствовао је и г. Божовић Младен, директор фонда за повратак и игуман Сергије Карановић.
Из Кабинета Епископа

 
ПОМОЗИМО И МИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
понедељак, 11 март 2013 16:42

Свештеник Владимир Живковић из Бечмена има 33 године, отац је троје деце. Оболео је од Акутне Мијелидне Леукемије, потребно је лечење комбинованом хемиотерапијом - око три недеље клиничког лечења. За одлазак и лечење потребно је прикупити 20.000,00 е - за први део, хемиотерапију, док за трансплантацију потребује 130.000,00 е. Епархија сремска покренула је акцију прикупљања средстава. Овлашћена особа од Епископа сремског Господина Василија за прикупљање средстава је парох румски јереј Сретен Лазаревић (063426624).

динарски рачун: 58-102-0000095/1 ,

а девизни рачун: RS35-160-5830200013728-66 са назнаком "за лечење свештеника Владимира Живковића"

Тема о начину уплата из иностранства:

http://www.pouke.org...e-3#entry812752

 

LAST_UPDATED2
 
ОСНОВАНА БАЊАЛУЧКА ПОДРУЖНИЦА УДРУЖЕЊА "ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА" ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 03 март 2013 21:47

Чланови Удружења Огњана Марија Ливањска, са подручја Бања Луке, у недељу 3.марта т.г., у сали православног храма Светог Јована Богослова, на Лаушу, основали су бањалучку подружницу овог Удружења чије је седиште у Београду.

21

LAST_UPDATED2
 
ПРЕГЛЕД ИЗВОРА О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА У НДХ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 25 фебруар 2013 22:07

(Прилог освајању фактографије за холиситички приступ)

... У Ливањском пољу је до 1945 године, страдало 1.985 лица, од тога су цивилне жртве, жене, деца и старци, нејачкоја је страдала од усташког ножа 1.586, а у борби је погинуло 342, а од осталих узрока смрти 57. Од побијене нејачи, по подацима направљеном одмах после рата, на децу до 6 година старости отпада 248, од 6-18 година 425 деце, а на пунолетна лица (старија од 18 година) 913.23 Масовност страдања и бројна размера убијених Срба по местима иде: Челебић-396, Голињево-256, Доњи Рујани-214, Горњи Рујани-145, град Ливно-141, Велики Губер-118, Лиштани-56. Веома мало је Срба од усташа убијено на лаган начин у местима која су се сврстала у оружани четнички отпор, нпр. Сајковић-10, Губин-2, иако су ова подинарска села дала 48 и 39 погинулих бораца.

С обзиром да у Ливну, као у целом динарском крашком појасу има доста природних јама, локалне усташке власти и војне постројбе су користиле погодности тла за реализацију својих монструозних злочина. Ливањско поље, је у својим јамама примило српске мученике и страдалнике, о чему сведочи мартирска топономастика: Бикуша јама изнад Челебића, Камешница (20 км јужно од Ливна на планини Камешници), Луснић јама (изнад села Луснић, на путу Ливно-Грахово), јама Провалија (у селу Горњи Рујани), јама Пропунта (у Доњим Рујанима), јама Равни Долац (код Доњих Рујана), јама Развала (такође код Рујана), јама Самогреда (недалеко од села Чапразлије), јама Сухача, јама Тушница (двадесет километара југоисточно од Ливна). Ливањски Срби су страдали, а њихова тела су закопавана у масовним гробницама, стратиштима, од којих су позната следећа Борова Глава (на путу Ливно-Купрес), Занесовићи (на путу Ливно-Бугојно), Трњаци – стратиште код Лиштана и Оџака, школа у Челебићу и масовна гробница у Прологу (на путу Ливно-Сплит)... Опширније

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео


Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM