Select Your Language

Browse this website in:
БОЖИЋНО ДАРИВАЊЕ - УЛЕПШАЈМО БОЖИЋ НАШОЈ ДЕЦИ И СТАРИМА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 24 децембар 2018 08:55

Божићно даривање: списак прилога до краја 2018. године

ОРИГИНАЛНИ ЛИНК: https://omlivanjska.com/2018/12/30/bozicdarivanje2/

Удружење Огњена Марија Ливањска и парохија Ливањска су ове, као и задњих неколико година, уочи Божића покренули акцију прикупљања прилога за Божићне пакетиће за нашу децу, као и за старачка домаћинства која живе у тешким условима. Акција још увек траје, а пред крај 2018. године користимо прилику да се захвалимо свима који су до сада дали свој допринос овој акцији, закључно са 31.12.2018. године. Списак приложника се налази на крају текста.

Све оне који још нису уплатили прилог а имају жељу и намеру позивамо да то учине у наредним данима када дочекујемо Божић, дан када празнујемо рођење нашег Господа Исуса Христа. Уплате се могу извршити и након Божића, јер ће део средстава бити искориштен за Васкршње даривање.

Уплате се могу извршити на следеће рачуне:

У Србији: 160-380800-45, са позивом на број 31122018

У Српској: 55-172077032321-17 позив на број 31122018

Инструкције за уплате из иностранства можете наћи овде: https://omlivanjska.com/2018/12/02/bozicdar2018/

За сва питања обратите се следећим особама:

LAST_UPDATED2
 
ИЗВЕДЕНИ РАДОВИ НА ПОПРАВЦИ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ВРБИЦИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 24 децембар 2018 08:50

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/12/02/radoviparohijskivrbica/

У периоду од 13.-20.11.2018. године изведена је хитна поправка крова и кровне конструкције на Парохијском дому у Врбици.

Као што су Удружење ОМЛ и Управа парохије већ обавестили јавност, услед невремена у октобру ове године, дошло је до значајног оштећења крова Парохијског дома у Врбици, што је захтевало и хитну поправку како би се спречило даље пропадање самог објекта. Управа парохије врбичке, на челу са надлежним парохом о. Предрагом Црепуљом, и чланови Удуржења ОМЛ су дефинисали неопходне радове и донели одлуку да се крене са поправком, првом након послератне обнове дома. Понуде су прибављене од три извођача, а прихваћена је понуда Весе Катића из Богдаша, који је и до сада често изводио сличне радове у Ливањском пољу. Треба посебно истаћи велики уступак овог човека који је због недостатка средстава прихватио да изведе радове а да му се накнадно исплате средства за ту услугу.

Радови који су извршени на објекту обухватају :

– скидање црепа са крова површине 210м2;

– скидање летви са свих рогова и преглед рогова;

– малтерисање димњака и опшивање лимом;

– бетонирање окапнице целом дужином обе ластавице ширине 15цм;

– подашчавање целог крова, прекривање фолијом подлетве и летве;

– враћање црепа, постављање постојећег громобрана, причвршћивање капа крова шрафовима, поправка и учвршћивање олука;

Укупна цена изведених радова је 5.623,00 КМ, од чега је 3.023,00 КМ потрошено на материјал а 2.600,00 КМ на дневнице мајстора и помоћних радника.

Радови су извршени у веома тешким временским условима, па нису до краја урађени, тако да је део крова на остави која се налази са бочне стране објекта остао незавршен али ће бити изведен на пролеће.

Иако се један број парохијана Врбичке парохије одазвао апелу да прилозима помогну хитну обнову Парохијског дома, сва неопходна средства нису била прикупљена пре почетка радова. Због наступајуће зиме и хитности радова, Удружење ОМЛ је из нераспоређених средстава (чланарина, прилога без посебне намене, итд) позајмило недостајућа средства за извођење радова. Све прилоге који су прикупљени за радове на парохијском дому у Врбици (како током ове године, тако и након освећења Врбичке цркве 2014. године) наводимо на крају овог текста.

Током претходних година, за радове на парохијском дому у Врбици наменски је прикупљено 116.000,00 динара, 625,00 евра и 1.472,00 КМ.

Дуг према извођачима тренутно износи 550,00 евра, те молимо све који имају могућности а до сада то нису учинили да уплате своје прилоге.

Извршени радови су само почетак веће реконструкције парохијског дома коју би требало извести, јер је за довођење овог објекта у сврху преноћишта потребно још много тога. У наредном периоду било би потребно заменити постојеће дрвене прозоре и врата ПВЦ столаријом; поставити ламинат преко постојећих дрвених подова; изглетовати и окречити унутрашње зидове. Процењена вредност радова на уређењу унутрашњости парохијског дома износи око 2.900,00 евра.

Осим тога, потребно је уредити путни прилаз цркви и парохијском дому. У оквиру тога, предвиђено је асфалтирање прилазног пута. Фирма Роко Комерц из Ливна је понудила да о свом трошку изведе све припремне радове за асфлатирање, док би асфалтирање пута у дужини од 150 метара износило око 5.000,00 евра.

Зато још једном апелујемо пре свега на парохијане Врбичке парохије из села од Челебића до Бастаса, чланове удружења ОМЛ и све друге који могу, да помогну да овај историјски споменик – који је, осим парохијског дома некада служио и као школа – доведемо у пристојно стање.

На крају, препоручујемо вам и један кратак филм о ратној школи која је функционисала у парохијском дому, само једном делићу богате историје овог споменика у коме су се након Другог светског рата многе генерације образовале:

https://www.youtube.com/watch?v=J_SukbyRqJc

ПРИЛОЗИ ЗА ПАРОХИЈСКИ ДОМ 2018. ГОДИНЕ

 
ПОДРЖИМО ПОВРАТНИКЕ У ВРБИЦИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 новембар 2018 17:58

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/11/25/povratnicivrb/

Сваки повратак на почетак се често сматра неуспехом. Нажалост, код многих је неуспехом окaрактерисан и сваки повратак било кога и било одакле, из било ког живота, ко се после несрећних година рата и тешких година избегличког печата вратио у село из кога је поникао и коме припада. Небитно је где је ко живео, да ли је живео или преживљавао, како је излазио на крај са животним проблемима са којима се први пут суочавао потуцајући се по свету у потрази за својим местом под небом, убеђујући самог себе да му је свугде боље него онде одакле је пошао… Свако ко се вратио своме изворишту добио је код неких ново обележје, као неко ново народно име – губитник. Не знам како је код других, али код нас у Ливањском пољу је често тако. Ако започнете причу са неким ко се вратио, неизбежан почетак разговора је управо навођење разлога зашто је ту, и све се своди на то како је ту привремено док не реши неке послове, не регулише неку докоменатацију… Само да не би саговорник помислио да је он губитник.

Свако ко жели себи добро, српском народу и људима уопште, радоваће се свакој обновљеној кући, сваком димњаку из којег излази дим, свакој покошеној ливади, сваком прозорском светлу у мрклом мраку… Свако ко има имало образа и поштовања неће повратника гледати са висине, сматрати га губитником и  гледати га са сажаљењем.

Повратничка породица Вулић из Врбице је једна сасвим друга прича. Мајка Анђа (65) са своја два сина: Чедомир (33) и Предраг (37), после 22 године избеглиштва и живота у Мишином Хану код Бања Луке, вратила се у Ливањско поље. Са Чедом је стигла и породица, супруга Нада и деца Кристина и Бошко. Ова шесточлана породица је у касну јесен 2017 дошла у Бојмунте у кућу почившег Слобе Шуњке. Собом су донели све оно што су имали и што су могли понети. Ни за себе нису имали довољно, а за благо које су дотерали је било још мање. Богу слава и хвала, ни зима није била јака, па Вулићи прегрмеше можда најтежу зиму после оне ‘95. Оно што је издвојло ове људе од других који су се вратили је то што ни у једном разговору није могао да се препозна вапај за неком помоћи, није било јадиковања и кукања које би изазвало сажаљење, увек је превладавао осећај чврсте решености за опстанком по сваку цену, осећај спремности за рад и напредак. Прошла је година препуна искушења, али данас је много боље. Добили су Вулићи од Федералног министарства за избегла и расељена лица БиХ материјал за кућу и она је сада под кровом, а три краве и око 60 оваца резултат су велике борбе за опстанком.

Удружење Огњена Марија је препознала искрене намере за останком ове породице у Врбици и у своје програмске активности уврстило помоћи овој и сличним породицама. Сагледане су потребе Вулића и могућност Удружења, и набављена је музилица за мужу крава која је предата Вулићима. Ово је скроман допринос обнови живота у Ливну и Ливасњком пољу. Породици Вулић су најпотребнији прикључци за трактор (ротациона косачица, купилица за сено, плугови, дрљача, балирка за сено), грађевински материјал за прекривање штале, уређаји за домаћинство за опремање куће…

 
СЛАВА ЦРКВЕ У ПЕУЉАМА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 новембар 2018 17:56

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/11/18/slavapeulje-2/

У суботу 17. новембра, литургијским сабрањем прослављена је слава цркве Светог Великомученика Георгија победоносца у Пеуљама. Свету Литургију су служили свештеници Милош Црепуља, парох пљевско-мујиџићки, Зоран Миловац, парох треће парохије дрварске, Савко Плавшић, парох граховски, и парох лијевањски и црнолушко-пеуљански Предраг Црепуља. На богослужењу су се окупили верници из Пеуља и целе црнолушке парохије. Славско кољиво и колач је припремила госпођа Стојка Градина из Ливна.

Према расположивим подацима, градња храма у Пеуљама је започета уочи Првог Светског рата, а завршена пред Други Светски рат. Оштећена је више пута у својој прошлости, задњи пут током грађанског рата 1995. године, након којег је комплетно обновљена.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

 
Неопходни хитни радови на поправци Врбичке парохијске цркве и дома ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 30 октобар 2018 13:07

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/10/25/vrbicahitno/

Храм Силска светог Духа на апостоле у Парохији врбичкој помене се неколико пута годишње. Ретки парохијани који још бораве и мали број оних који су нови кров нашли далеко од ове парохије, састану се за храмовну славу и празнике: Божић, Васкрс и Блага Марија, присуствују литургији и оживе понеку давну успомену. А, није парохија врбичка мала, нити је мало парохијана, само је заборав завладао и брига за огњиште и цркву у којој смо крштени постаје све мања.

Нашу цркву и школу обновила је Марија Лежер уз помоћ наших ђедова и очева. Предаше је нама у наследство, да се молимо и окупљамо, али и да о њој бринемо. Већ четири године се покушава наћи начин да се прекрије школа (парохијски дом) и заустави његово пропадање од прокишњавања.

Дошло је дотле да нема више чекања! У недавном невремену велика оштећења су претрпеле и црква и школа (парохијски дом). Ветар је подигао део црепа на школи (парохијском дому), те тренутно ништа не спречава кишу и долазећи снег да падају директно на кровну конструкцију и таван. Ако се овај проблем не буде санирао хитно, вероватно је да ће се у скорој будућности почети да се урушавају и кров и таваница. Невреме је недавно оборило и крст са звоника, који треба вратити на његово место. Пала је и једна од икона са иконостаса.

Верујемо да ће овај догађај показати наше заједништво, спремност и вољу да покажемо да нисмо народ заборава и да ћемо хитно решити и ове проблеме. Хитну санацију крова на парохијском дому морамо урадити до зиме, а на пролеће санирати звоник и иконостас.

Апелујемо на све парохијане села: Челебић, Бојмунте, Радановци, Врбица, Богдаше и Бастасе, али и на друге људе који нам могу помоћи, да се удружимо и свако на свој начин помогне. Протеклих октобарских дана у сарадњи са оцем Предрагом Црепуљом и двојицом понуђача за извођење радова, обишли смо цркву и дом. Према процени потенцијалних извођача, за реконструкцију крова би било потребно платити око 4.000 евра (овде је укључено подашчавање крова, замена поломњених црепова, лимарски и други радови). На рачуну Удружења Огњена Марија Ливањска, подрачун Врбица, тренутно има 1.800 евра, део добијен од државних институција а део средства која су житељи села Челебић својевремено издвојили за освећење врбичке цркве.

Уколико хитно прикупимо још 2200 евра, извођач се обавезује да радове заврши до краја новембра.

Средства уплатити на рачуне Удружења ОМЛ:

УПЛАТЕ ИЗ СРБИЈЕ у динарима: Banca Intesa  AD , Београд, на број рачуна  160-380800-45 са позивом на број 3010214

УПЛАТЕ ИЗ БиХ у КМ: Unicredit banca AD, Бања Лука, на број рачуна 551-72077032321-17 - са позивом на број 3010214

За све УПЛАТЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА инструкције можете наћи овде: https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

Удружење Огњена Марија Ливањска

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM