Select Your Language

Browse this website in:
Епископ Сергије: Крајина је наше Косово ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 05 јануар 2019 08:05

ОРИГИНАЛНИ ЛИНК: https://omlivanjska.com/2018/12/27/krajinanasekosovo/

У времену када заборављамо себе, своје коријене и свој идентитет, поразно је да чувамо само оно што нам се отворено напада. Оно што нам се отворено не напада, ми као да заборављамо, као да потискујемо из сјећања, иако добро знамо да „тиха вода бријег рони“.

Тако је са Крајином, која је одувијек чувала друге, а данас је на маргини нашег постојања. Крајина је као остарјела и брижна старица коју су, чини се, и властита дјеца заборавила.

Кости наших предака разасуте су широм Крајине. Нема ниједне стопе ове мученичке земље на којој није проливена крв у борби за постојање, а то је и данас наша једина мисао – да опстанемо, да нас има тамо гдје нас је одувијек било.
Демографски суноврат, са којим смо суочени непуне три деценије, пријети да Крајину избрише са мапе српског животног простора. Тамо гдје смо сваком злу одолијевали вијековима, за протекле три деценије смо доведени на ивицу егзистенције. Постајемо мањина у сопственој земљи, странци на родном огњишту…

Да илуструјем. У односу на 1991. годину у Бихаћу нас је мање за више од 13 хиљада, у Санском Мосту готово 20 хиљада, док нас је на подручју Ливна свега 438 од предратних готово четири хиљаде; на подручју Кључа нема нас ни хиљаду, у Босанској Крупи нас је осам пута мање него прије тридесет година, док је иста или слична ситуација у другим градовима и селима наше страдалне Епархије. Статистика, у овом случају, јесте наше најцрње огледало у којем се осликава дубина нашег понора.

Ми овдје нисмо од јуче, већ од памтивијека. О томе најбоље свједоче светиње којима се дичимо. Древни Рмањ, тихи свједок нашег трајања, данас се налази на мети оних који би да га нема. Нове кадије, са истим аршинима као у отоманско доба, урушавају нашу духовну стечевину.

На стратиштима, Шушњару и Гаравицама, на којима почивају наши преци, убијени злочиначком руком, није нам дозвољено ни да подигнемо спомен-храмове, који би нас довијека опомињалу на њихову жртву.

Зато је Рмањ наша Грачаница, Веселиње наши Дечани, Бихаћ наш Призрен, Ливно наш Ораховац, Дрвар наш Звечан, Гаравице наш Газиместан…

Господ нас није довео у историју да бисмо били пуки посматрачи властите националне пропасти, већ да се сложимо, обожимо и умножимо, како бисмо себе сачували у Крајини, како бисмо је предали онима који ће доћи послије нас.
Све наше очи упрте су у Српску и Србију, у Бањалуку и Београд, у њихове грађане, у њихове институције. Наша је нада у Господу, а вјера у братску помоћ не умире.
Све док трајемо борићемо се за Крајину, ми који у њој живимо, али је братска помоћ од судбинског значаја, како не бисмо остали без колијевке.

Опустошена ратовима, Крајина не смије остати пуста, јер много је оних који јој дугују сопствени идентитет, сачуван у много тежим и суровијим временима. Зато не смијемо одустати од борбе за наше право у нашој Крајина, за наше постојање на нашој дједовини.

Ако заборавимо Крајину, изгубићемо сами себе. Онда ће Крајина бити наш крај, а не почетак, као што је то увијек бивала.

Ако заборавимо Ћопића, кога ћемо се сјећати?
Ако презремо Принципа, слободу нећемо имати!
Ако изгубимо Рмањ, ни Студеница нам више неће бити иста!
Ако се одрекнемо Крајине, бићемо нико и ништа у вијекове!

Епископ бихаћко-петровачки
Сергије

Извор: http://www.eparhijabihackopetrovacka.org/krajina-je-nase-kosovo/

LAST_UPDATED2
 
У КИКИНДИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 24 децембар 2018 08:57

”Ливањски Срби – трајање кроз векове”

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕhttps://omlivanjska.com/2018/12/24/kikindaizlozbaotvorena/

У петак 21. децембра 2018. године, изложба ”Ливањски Срби – трајање кроз векове” отворена је у Кикинди, Банатском градићу и општини у којој живи знатан број колониста пореклом из Босанске Крајине, па тако и Ливањског поља.

Отварању изложбе присуствовало је 50-ак посетилаца. Окупљенима се прво обратио протојереj Миленко Сандић, парох кикиндски и свештеник бугојански до последњег рата, благословивши скуп и осврнувши се на дешавања која су захватила народ Бугојна, Купреса и Ливна током протеклих неколико деценија. Испред Удружења Огњена Марија Ливањска, окупљенима се обратила Дијана Ковачић. Својим наступом вече је обогатио и КУД ”Извор” из Накова, чији су чланови – пореклом из општине Босанско Грахово и других делова Босанске Крајине – отпевали неколико изворних народних песама из овог краја. Рецитујући стихове своје песме ”Вапур” посвећене Маркици Бошковићу те страдању и обнови његове породице, присутне је поздравио и Тодор Бошковић из Рујана. На крају овог програма, изложбу је свечано отворио Марко Марковљев из Културног центра Кикинда.

Удружење посебну захвалност дугује Ради Шегрт захваљујући чијем огромном труду је ова изложба и приказана публици у Кикинди. Надамо се да ће се и други наши земљаци из Србије и Републике Српске јавити ради помоћи при организовању даљих изложби.

Становници Кикинде имаће прилику да погледају изложбу, која се налази у Културном центру Кикинда, све до Нове године.

Ово је осми пут да је публика имала прилике да се упозна са изложбом ”Ливањски Срби – трајање кроз векове”, након успешних изложби у Београду, Бања Луци, Новом Саду, Бијељини, Лондону, Аранђеловцу и Панчеву.

Повезане вести:

LAST_UPDATED2
 
БОЖИЋНО ДАРИВАЊЕ - УЛЕПШАЈМО БОЖИЋ НАШОЈ ДЕЦИ И СТАРИМА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 24 децембар 2018 08:55

Божићно даривање: списак прилога до краја 2018. године

ОРИГИНАЛНИ ЛИНК: https://omlivanjska.com/2018/12/30/bozicdarivanje2/

Удружење Огњена Марија Ливањска и парохија Ливањска су ове, као и задњих неколико година, уочи Божића покренули акцију прикупљања прилога за Божићне пакетиће за нашу децу, као и за старачка домаћинства која живе у тешким условима. Акција још увек траје, а пред крај 2018. године користимо прилику да се захвалимо свима који су до сада дали свој допринос овој акцији, закључно са 31.12.2018. године. Списак приложника се налази на крају текста.

Све оне који још нису уплатили прилог а имају жељу и намеру позивамо да то учине у наредним данима када дочекујемо Божић, дан када празнујемо рођење нашег Господа Исуса Христа. Уплате се могу извршити и након Божића, јер ће део средстава бити искориштен за Васкршње даривање.

Уплате се могу извршити на следеће рачуне:

У Србији: 160-380800-45, са позивом на број 31122018

У Српској: 55-172077032321-17 позив на број 31122018

Инструкције за уплате из иностранства можете наћи овде: https://omlivanjska.com/2018/12/02/bozicdar2018/

За сва питања обратите се следећим особама:

LAST_UPDATED2
 
ИЗВЕДЕНИ РАДОВИ НА ПОПРАВЦИ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ВРБИЦИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 24 децембар 2018 08:50

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/12/02/radoviparohijskivrbica/

У периоду од 13.-20.11.2018. године изведена је хитна поправка крова и кровне конструкције на Парохијском дому у Врбици.

Као што су Удружење ОМЛ и Управа парохије већ обавестили јавност, услед невремена у октобру ове године, дошло је до значајног оштећења крова Парохијског дома у Врбици, што је захтевало и хитну поправку како би се спречило даље пропадање самог објекта. Управа парохије врбичке, на челу са надлежним парохом о. Предрагом Црепуљом, и чланови Удуржења ОМЛ су дефинисали неопходне радове и донели одлуку да се крене са поправком, првом након послератне обнове дома. Понуде су прибављене од три извођача, а прихваћена је понуда Весе Катића из Богдаша, који је и до сада често изводио сличне радове у Ливањском пољу. Треба посебно истаћи велики уступак овог човека који је због недостатка средстава прихватио да изведе радове а да му се накнадно исплате средства за ту услугу.

Радови који су извршени на објекту обухватају :

– скидање црепа са крова површине 210м2;

– скидање летви са свих рогова и преглед рогова;

– малтерисање димњака и опшивање лимом;

– бетонирање окапнице целом дужином обе ластавице ширине 15цм;

– подашчавање целог крова, прекривање фолијом подлетве и летве;

– враћање црепа, постављање постојећег громобрана, причвршћивање капа крова шрафовима, поправка и учвршћивање олука;

Укупна цена изведених радова је 5.623,00 КМ, од чега је 3.023,00 КМ потрошено на материјал а 2.600,00 КМ на дневнице мајстора и помоћних радника.

Радови су извршени у веома тешким временским условима, па нису до краја урађени, тако да је део крова на остави која се налази са бочне стране објекта остао незавршен али ће бити изведен на пролеће.

Иако се један број парохијана Врбичке парохије одазвао апелу да прилозима помогну хитну обнову Парохијског дома, сва неопходна средства нису била прикупљена пре почетка радова. Због наступајуће зиме и хитности радова, Удружење ОМЛ је из нераспоређених средстава (чланарина, прилога без посебне намене, итд) позајмило недостајућа средства за извођење радова. Све прилоге који су прикупљени за радове на парохијском дому у Врбици (како током ове године, тако и након освећења Врбичке цркве 2014. године) наводимо на крају овог текста.

Током претходних година, за радове на парохијском дому у Врбици наменски је прикупљено 116.000,00 динара, 625,00 евра и 1.472,00 КМ.

Дуг према извођачима тренутно износи 550,00 евра, те молимо све који имају могућности а до сада то нису учинили да уплате своје прилоге.

Извршени радови су само почетак веће реконструкције парохијског дома коју би требало извести, јер је за довођење овог објекта у сврху преноћишта потребно још много тога. У наредном периоду било би потребно заменити постојеће дрвене прозоре и врата ПВЦ столаријом; поставити ламинат преко постојећих дрвених подова; изглетовати и окречити унутрашње зидове. Процењена вредност радова на уређењу унутрашњости парохијског дома износи око 2.900,00 евра.

Осим тога, потребно је уредити путни прилаз цркви и парохијском дому. У оквиру тога, предвиђено је асфалтирање прилазног пута. Фирма Роко Комерц из Ливна је понудила да о свом трошку изведе све припремне радове за асфлатирање, док би асфалтирање пута у дужини од 150 метара износило око 5.000,00 евра.

Зато још једном апелујемо пре свега на парохијане Врбичке парохије из села од Челебића до Бастаса, чланове удружења ОМЛ и све друге који могу, да помогну да овај историјски споменик – који је, осим парохијског дома некада служио и као школа – доведемо у пристојно стање.

На крају, препоручујемо вам и један кратак филм о ратној школи која је функционисала у парохијском дому, само једном делићу богате историје овог споменика у коме су се након Другог светског рата многе генерације образовале:

https://www.youtube.com/watch?v=J_SukbyRqJc

ПРИЛОЗИ ЗА ПАРОХИЈСКИ ДОМ 2018. ГОДИНЕ

 
ПОДРЖИМО ПОВРАТНИКЕ У ВРБИЦИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 новембар 2018 17:58

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/11/25/povratnicivrb/

Сваки повратак на почетак се често сматра неуспехом. Нажалост, код многих је неуспехом окaрактерисан и сваки повратак било кога и било одакле, из било ког живота, ко се после несрећних година рата и тешких година избегличког печата вратио у село из кога је поникао и коме припада. Небитно је где је ко живео, да ли је живео или преживљавао, како је излазио на крај са животним проблемима са којима се први пут суочавао потуцајући се по свету у потрази за својим местом под небом, убеђујући самог себе да му је свугде боље него онде одакле је пошао… Свако ко се вратио своме изворишту добио је код неких ново обележје, као неко ново народно име – губитник. Не знам како је код других, али код нас у Ливањском пољу је често тако. Ако започнете причу са неким ко се вратио, неизбежан почетак разговора је управо навођење разлога зашто је ту, и све се своди на то како је ту привремено док не реши неке послове, не регулише неку докоменатацију… Само да не би саговорник помислио да је он губитник.

Свако ко жели себи добро, српском народу и људима уопште, радоваће се свакој обновљеној кући, сваком димњаку из којег излази дим, свакој покошеној ливади, сваком прозорском светлу у мрклом мраку… Свако ко има имало образа и поштовања неће повратника гледати са висине, сматрати га губитником и  гледати га са сажаљењем.

Повратничка породица Вулић из Врбице је једна сасвим друга прича. Мајка Анђа (65) са своја два сина: Чедомир (33) и Предраг (37), после 22 године избеглиштва и живота у Мишином Хану код Бања Луке, вратила се у Ливањско поље. Са Чедом је стигла и породица, супруга Нада и деца Кристина и Бошко. Ова шесточлана породица је у касну јесен 2017 дошла у Бојмунте у кућу почившег Слобе Шуњке. Собом су донели све оно што су имали и што су могли понети. Ни за себе нису имали довољно, а за благо које су дотерали је било још мање. Богу слава и хвала, ни зима није била јака, па Вулићи прегрмеше можда најтежу зиму после оне ‘95. Оно што је издвојло ове људе од других који су се вратили је то што ни у једном разговору није могао да се препозна вапај за неком помоћи, није било јадиковања и кукања које би изазвало сажаљење, увек је превладавао осећај чврсте решености за опстанком по сваку цену, осећај спремности за рад и напредак. Прошла је година препуна искушења, али данас је много боље. Добили су Вулићи од Федералног министарства за избегла и расељена лица БиХ материјал за кућу и она је сада под кровом, а три краве и око 60 оваца резултат су велике борбе за опстанком.

Удружење Огњена Марија је препознала искрене намере за останком ове породице у Врбици и у своје програмске активности уврстило помоћи овој и сличним породицама. Сагледане су потребе Вулића и могућност Удружења, и набављена је музилица за мужу крава која је предата Вулићима. Ово је скроман допринос обнови живота у Ливну и Ливасњком пољу. Породици Вулић су најпотребнији прикључци за трактор (ротациона косачица, купилица за сено, плугови, дрљача, балирка за сено), грађевински материјал за прекривање штале, уређаји за домаћинство за опремање куће…

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM